Alegeri Locale 2020. Etapele votării. Ce trebuie să faci după ce ai intrat în secția de votare

Ultima actualizare:

    Secțiile de votare se închid la ora 21.00Sursa foto: Mediafax/ Ovidiu Dumitru Matiu
Secțiile de votare se închid la ora 21.00Sursa foto: Mediafax/ Ovidiu Dumitru Matiu

Alegeri locale 2020. La 27 septembrie, toți românii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanții locali. Votul începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00. Iată care sunt etapele votării!

  • Votarea se desfășoară după următorul program: duminică, 27 septembrie, între orele 07.00-21.00.
  • După ce ai intrat în secția de votare la care ești repartizat, vei prezenta actul de identitate operatorului de calculator.
  • După scanarea actului de identitatea și validarea ta, te vei deplasa înspre membrii biroului electoral.
  • După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală vei primi buletinele de vot.
  • Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe buletinul de vot (de regulă pe spate) este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!
  • Dacă este aglomerație și crezi că secretul votului tău poate fi încălcat, mai bine mai aștepți puțin sau înștiințezi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
  • Aplică ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.
  • Îndoaie buletinul în așa fel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introdu-l apoi în urna corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
  • Dacă greșești aplicarea ștampilei, poți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.
  • După ce ai introdus buletinul de vot în urnă, trebuie să restitui ștampila, iar apoi vei primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).

Ce trebuie să mai știi despre procesul de votare

Anul acesta se vor lua măsuri suplimentare de protecție și de igienă în așa fel încât să nu existe riscul contaminării cu Covid-19. Atfel, atât alegătorii, cât și persoanele care se află în secțiile de votare pe tot parcusrul zilei vor trebui să poarte măști de protecție. Iată ce trebuie să mai știi:

Atribuțiile și drepturile președintelui secției de votare

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. În acest scop, puterile lui se întind și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 metri.Președintele biroului electoral al secției de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea nu poate depăși o oră și este anunțată prin afișare la ușa localului de vot cu cel puțin o oră înainte. Durata tuturor suspendărilor nu poate depăși două ore. În timpul suspendării, urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și toate lucrările biroului electoral rămân sub pază permanentă, iar membrii biroului nu pot părăsi sala de votare în același timp.

Nu se staționează în zona de votare

În afara membrilor biroului electoral al secției de votare, operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, precum și reprezentanților mass-mediei români și străini, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare este interzisă.

În ziua votului este interzisă campania electorală

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.

Votul este secret

Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Votarea se încheie la ora 21.00

Votarea se încheie la ora 21, iar după ora respectivă mai pot vota doar cei care sunt în interiorul secției de votare. Spre deosebire de alegerile prezidențiale, votarea nu se poate prelungi până la ora 23:59. La ora 21,00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot. Alegătorii care la ora 21,00 se află în localul secției de vot pot să își exercite dreptul de vot. La ora 21,00, urna specială (urna mobilă) trebuie să se afle în localul secției de vot.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net