ALEGERI LOCALE 2024. Incidentele din secțiile de votare, la nivel național. MAI: 1.181 de sesizări privind incidente la vot

Ultima actualizare:

Duminică, 9 iunie, românii vor merge la urne pentru a-și alege reprezentanții locali pentru următorii patru ani. Pe Click! puteți găsi mai jos informații despre incidentele din secțiile de votare, la nivel național.

La nivel național s-au înregistrat multe incidente / foto: Inquam Photos
La nivel național s-au înregistrat multe incidente / foto: Inquam Photos

Cetățenii vor vota pentru primari, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Aceste alegeri locale vor influența gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii și serviciile publice locale.

ACTUALIZARE 20.45 Polițiștii au înregistrat duminică 1.181 de sesizări privind incidente legate de procesul electoral în întreaga țară. Dintre acestea, 461 nu s-au confirmat, iar 121 sunt în curs de verificare. „Au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale - 186 de amenzi, în valoare totală de peste 200.000 de lei, și 175 de avertismente", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. De asemenea, au fost întocmite 294 de dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni.

Scandal într-o secție de votare din Giurgiu

ACTUALIZARE 18.55 – În localitatea Singureni, județul Giurgiu, o secție de votare a fost scena unui scandal între două grupuri de susținători ai unor candidați, care s-au luat la ceartă. Poliția a intervenit și a aplicat mai multe amenzi.

Printre cei sancționați se numără și un reprezentant al unei instituții publice. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, incidentul a avut loc la ora 11:30, pe data de 9 iunie, la secția de votare nr. 209. Forțele de ordine prezente, inclusiv polițiști și jandarmi, au intervenit pentru a aplana conflictul.

Bătaie într-o comună din Dâmbovița

ACTUALIZARE 17.49 – Duminică, în localitatea Mănești din județul Dâmbovița, a avut loc un conflict spontan în care au fost implicați și candidați la alegerile locale. Poliția a intervenit folosind spray-uri lacrimogene, iar două persoane au fost transportate la spital, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.

Incidentul a fost raportat în jurul orei 9 iunie, când polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mănești au fost sesizați că membrii unei familii au încercat să forțeze o persoană să intre într-un autoturism. La fața locului, s-a stabilit că trei persoane care se deplasau cu un autoturism au solicitat unei alte persoane să se mute din zona respectivă, fără a recurge la violență.

Ulterior, au apărut un candidat la funcția de primar și un candidat la funcția de consilier local, însoțiți de o altă persoană. În urma unui conflict spontan, cei doi bărbați de 30 și 56 de ani au fost agresați fizic de cele trei persoane reclamate. De asemenea, un bărbat de 53 de ani, candidat la funcția de primar, a fost amenințat cu violență de aceleași persoane.

Investigație a Poliției după ce o femeie declarată decedată a votat într-o secție din județul Brăila

ACTUALIZARE 16.11 Poliția orașului Însurăței, județul Brăila, a deschis un dosar penal pentru fraudă electorală după ce o femeie de 68 de ani, care figura în baza de date ca fiind decedată, a votat într-o secție din oraș. Conform IPJ Brăila, polițiștii din cadrul Poliției orașului Însurăței s-au autosesizat în legătură cu faptul că femeia ar fi votat folosind un act de identitate al cărui CNP aparținea unei persoane decedate, relatează News.ro.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana care a votat este titularul actului de identitate, dar în baza de date aceasta figura ca fiind decedată. De asemenea, actul de identitate utilizat era înregistrat în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare. Investigațiile continuă pentru a clarifica situația în cadrul unui dosar penal deschis pentru infracțiunea de fraudă la vot,” se arată într-un comunicat al Centrului județean de comunicare Brăila.

Șarpe găsit într-o secție de vot din Dolj

ACTUALIZARE 15.44 Jandarmii au fost alertați de o persoană că într-o clădire de grădiniță, unde era amenajată o secție de votare, se afla un șarpe. Jandarmii s-au deplasat la fața locului și au găsit șarpele la o fereastră. Acesta a fost scos din încăpere și eliberat, fără ca nicio persoană să fie rănită.

4o

Buletine ștampilate pentru funcția de primar, date alegătorilor în Sighișoara

ACTUALIZARE 14.47 - O femeie în vârstă de 25 de ani din Sighișoara a sesizat că a primit un buletin de vot ștampilat pentru alegerile primarului. Polițiștii au verificat plângerea și au descoperit că pe masa unui membru al comisiei de la secția de votare erau șase buletine de vot pentru funcția de primar, care erau deja ștampilate.

Ca urmare, polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot și efectuează investigații pentru a stabili circumstanțele incidentului.

Membru al partidului SOS, reclamat că oferea bani alegătorilor în Ștefăneștii de Jos

ACTUALIZARE 13.47 -Polițiștii din Voluntari au desfășurat o acțiune amplă după ce o persoană a alertat la 112, în jurul orei 12:20, că un bărbat oferea plicuri cu bani oamenilor pentru a-i determina să voteze cu anumite persoane.

În sesizare se menționa că bărbatul circula cu o mașină cu număr de înmatriculare de Ilfov și distribuia sume de bani persoanelor, în context electoral. Agenții de poliție au localizat mașina în jurul orei 12:40, în localitatea Ștefăneștii de Jos, iar în timpul legitimării s-a constatat că vehiculul era condus de Dumitru Claudiu Vicențiu, membru al partidului SOS.

În urma perchezițiilor, în mașină au fost descoperite mai multe plicuri cu sume de bani și liste cu nume. Polițiștii, jandarmii și forțele speciale efectuează cercetări la fața locului, iar va fi întocmit un dosar penal. Un bărbat a decedat în timp ce se îndrepta spre a vota.

Bărbat mort în timp ce mergea la vot

ACTUALIZARE 14.34: Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit în timp ce se îndrepta către o secție de vot din județul Vâlcea. Conform primelor informații, acesta suferea de afecțiuni cardiace. Bărbatul a resimțit o stare de rău în apropierea secției. Echipajul medical ajuns la fața locului a încercat să-i acorde primul ajutor, însă a constatat doar decesul acestuia. Procesul electoral nu a fost afectat în urma acestui incident, conform autorităților. Trupul neînsuflețit va fi transportat la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea pentru necropsie, iar polițiștii desfășoară investigații pentru a stabili circumstanțele decesului bărbatului.

ACTUALIZARE 14. 25: Un candidat la Primăria Băneasa din județul Constanța este acuzat că a agresat un alegător după ce i-a oferit acestuia 1.000 de lei și a fost refuzat. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor și purtare abuzivă, au precizat polițiștii. Potrivit unor surse news.ro, candidatul respectiv este cel al PSD, acesta fiind și primarul în funcție.

ACTUALIZARE 14.20: Au fost semnalate noi incidente în București. Într-o cabină de vot din sectorul 1 s-a găsit un buletin de vot ștampilat, care a fost confiscat și anulat. De asemenea, dintr-o secție din sectorul 6 a dispărut ștampila. A avut loc un scandal la o secție de votare din Dolj, unde un polițist a fost mușcat de mână de către o femeie.

Scandal la o secţie de votare din Dolj. Un poliţist a fost muşcat de mână de o femeie

ACTUALIZARE 14.10: Un polițist aflat într-o secție de votare din județul Dolj a folosit spray lacrimogen după ce un bărbat a devenit agresiv. În urma conflictului, partenera bărbatului l-a mușcat de mână pe polițist. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că incidentul a avut loc la secția de votare nr. 299 Ceră, după ce agentul a intervenit din cauza unei aglomerații la intrare. "La un moment dat, unul dintre bărbații aflați în grup a devenit recalcitrant, motiv pentru care a fost folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare. De asemenea, concubina bărbatului în cauză s-a apropiat de polițist și l-a mușcat de mână, fără a fi necesare îngrijiri medicale", au precizat polițiștii.

Bătalie în ziua alegerilor

UPDATE 13.49 - Bătaie în ziua alegerilor! Candidatul PNL Slatina, Mario De Mezzo, este suspectat că ar fi lovit un consilier local PSD. Victima a fost transportată la spital.

Candidatul PNL pentru Primăria Slatina, Mario De Mezzo, a fost implicat într-un incident violent în timpul zilei alegerilor locale din 9 iunie 2024, conform reporter24.ro.

Incidentul a avut loc în una din secțiile de votare ale Colegiului Național „Radu Greceanu”.

Persoana lovită de Mario De Mezzo în ziua alegerilor este consilierul local PSD, Emil Popa. După incident, victima a fost transportată la spital.

Mario De Mezzo s-a remarcat înainte și în timpul campaniei electorale prin atacuri violente la adresa contracandidaților și nu numai.

"La data de 9 iunie 2024, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Slatina au fost sesizați de către Spitalul Județean de Urgență Slatina, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la unitatea spitalicească și acuză că ar fi fost agresată fizic.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului pentru stabilirea situației de fapt, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun", a informat Poliţia Slatina, duminică.

Mario De Mezzo a reacționat pe Facebook, negând acuzațiile că ar fi agresat consilierul de la PSD.

Candidat la Primăria Brașov, reținut în ziua votului

UPDATE 13.35 - Un candidat independent la Primăria Municipiului Brașov a fost reținut după ce a amenințat-o pe președinta BEC Brașov.

Candidatul independent Dogar Nicolae Florin a fost reținut în cursul nopții trecute pentru comiterea infracțiunii de ultraj. Procurorii îl vor prezenta instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Individul este suspectat că i-ar fi trimis un email președintei Biroului Electoral Județean Brașov, judecătoarea Nicoleta Constantinescu, în care a proferat amenințări cu violul și mutilarea.

Surse din presa locală indică faptul că persoana reținută ar fi fost sub influența substanțelor stupefiante.

„Cu privire la informațiile apărute în spațiul media, facem precizarea că aspectele se află în competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în cauză fiind dispusă măsura reținerii persoanei pentru o perioadă de 24 de ore”, a transmis IPJ Brașov.

Primar dus la poliție, în ziua votului: A rănit cu cuțitul un tânăr care ar fi refuzat bani pentru a-l vota

UPDATE 13.10 - Un primar în exercițiu și candidat pentru un nou mandat a fost adus la sediul Poliției după un incident electoral în care a fost implicat într-o altercație cu un tânăr care i-ar fi refuzat banii pentru a-l vota.

Primarul comunei Băneasa din județul Constanța este acuzat că ar fi încercat să ofere bani unui tânăr pentru a obține votul acestuia. Tânărul ar fi refuzat oferta, declarând că își dorește condiții de trai decente. Confruntarea dintre cei doi ar fi escaladat, iar edilul, furios, ar fi scos un cuțit și l-ar fi rănit pe alegător, smulgându-i tricoul. Poliția i-a chemat pe amândoi pentru audieri.

Incidentul a avut loc în jurul orei 09:30 în fața secției 380 din satul Făurei, comuna Băneasa, conform declarației viceprimarului localității, Eleonor Blăgan. În prezent, polițiștii îi audiază pe ambii implicați în conflict.

Satul Făurei din județul Constanța se numără printre cele mai sărace sate din Dobrogea. Locuitorii sunt săraci, fără resurse financiare, lipsiți de locuri de muncă și de alimentare cu apă de mulți ani. Peste 1000 de persoane, fără mijloace financiare, trăiesc în condiții precare, în case căzute în ruină, fără garduri și fără un acoperiș sigur deasupra capului. Se spune că acești locuitori nu au plătit niciodată taxe și impozite din cauza sărăciei și a lipsei de locuri de muncă.

"La data de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota.

Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și purtare abuzivă", transmite IPJ Constanța prin intermediul unui comunicat de presă.

UPDATE 12.15 - După intervenția poliției într-o secție de votare din Sectorul 2, unde s-au găsit buletine de vot deja ștampilate, un alt incident a fost raportat în Sectorul 6.

Conform unor surse din cadrul secției, la Secția de votare nr. 1245 de la Colegiul UCECOM din Sectorul 6, în jurul orei 9, s-a pierdut o ștampilă de vot. Poliția a fost chemată să intervină, iar în urma cercetărilor, ștampila a fost găsită în geanta reprezentantei USR din secție. Aceasta riscă să fie implicată într-un dosar penal.

„În legătură cu informațiile solicitate, conform cărora o persoană ar fi pierdut o ștampilă de vot în timp ce se afla în incinta unei secții de votare din Sectorul 6, Serviciul de Informare și Relații Publice este autorizat să transmită următoarele:

În prezent, polițiștii de la Secția 20 Poliție desfășoară verificări pentru a stabili situația de fapt și pentru a lua măsurile legale necesare”, a declarat Poliția Capitalei.

Buletine de vot deja ștampilate

ACTUALIZARE 10.30- Un votant din sectorul 2 al Bucureștiului a sesizat Poliția privind o posibilă fraudă electorală, după ce a constatat că buletinul său de vot era deja ștampilat.

„Astăzi, 9 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă.

Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale", informează, duminică, Poliția București.

Primarul Constanței a fost sancționat

ACTUALIZARE 09.40- Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a fost duminică sancţionat pentru că în unele secţii de votare din municipiul reşedinţă nu au fost asigurate câte cinci urne distincte pentru fiecare buletin de vot, ci câte trei, prevăzute în interior cu un perete despărţitor.

Chițac a fost sancționat pentru a doua oară de Autoritatea Electorală Permanentă cu 2.500 de lei. Pentru aceeaşi neregulă, el a fost sancţionat sâmbătă cu 2.200 de lei de către reprezentanţii AEP. Conform reprezentantului BEJ, cea de a doua sancţiune are valoare mai mare pentru că "creşte gradual, având în vedere că nu s-a revenit la o situaţie de normalitate". 

ACTUALIZARE 09:25. Procesul de votare a fost suspendat temporar la o secție din Cristian, județul Sibiu, după ce un alegător a primit mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. Incidentul a fost semnalat la secția de votare nr. 266 din localitatea Cristian.

BEJ Sibiu a transmis că procesul electoral a fost suspendat din cauza unei erori la înmânarea buletinelor de vot (au fost acordate mai multe buletine pentru primar unui cetățean).

A fost întocmit un proces-verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației, după care procesul electoral a fost reluat în condiții normale.

PSD anunță și el nereguli, la Murfatlar

ACTUALIZARE 09:10. Partidul Social Democrat Constanța a făcut o sesizare privind votul multiplu la o secție de votare din Murfatlar. Unui alegător de la secția 304 i-ar fi fost înmânate trei buletine de vot de același fel, pe care le-ar fi votat și le-ar fi introdus în urnă. Biroul Electoral Județean Constanța efectuează verificări în acest caz. PSD a cerut oprirea procesului de votare și constatarea infracțiunii.

ACTUALIZARE 08:52 AUR anunţă că încă de la primele ore ale dimineţii reprezentanţii formaţiunii au constatat o serie de nereguli în procesul de votare, precizând că cele mai des întâlnite sunt cazurile în care într-un singur buletin de vot sunt introduse mai multe de acelaşi fel.

Potrivit AUR, în judeţul Ilfov, în comuna Chiajna, sunt oferite 3 buletine de vot în cel pentru alegerea primarului, iar în comuna Baloteşti 10 buletine tot în cel pentru alegerea primarului, iar reprezentanţii AUR au sunat la 112.

AUR mai acuză că în judeţul Caraş Severin, la secţia de votare de la Şcoala Gimnazială din comuna Zorlenţu Mare, s-a format o coadă uriaşă de oameni. ”Ne dorim un vot corect, un proces electoral democratic! Vom sesiza absolut toate neregulile pe care colegii noştri le vor constata în procesul de votare”, completează formaţiunea.

ACTUALIZARE 08:50. În ultimele 24 de ore, Poliția a primit 665 de sesizări de incidente electorale, dintre care 14 sunt în curs de verificare. Nu au fost raportate incidente care să afecteze securitatea sediilor secțiilor de votare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, duminică dimineața.

Au fost aplicate 97 de amenzi în valoare de peste 100.000 lei și 242 de avertismente. De asemenea, au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni. Potrivit oficialului MAI, procesul de vot a început în condiții normale în întreaga țară.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Responsabilitatea președintelui secției de votare se extinde și în afara localului secției, până la o distanță de 500 de metri.

ACTUALIZARE 08:42. Primarul comunei Tarcău din Neamț, aflat în arest preventiv pentru corupție, a solicitat urnă mobilă, împreună cu alte 20 de persoane aflate și ele în arest. Conform legii, aceste persoane vor vota doar pentru alegerile europarlamentare. Edilul candidează pentru un nou mandat la Primăria Tarcău.

Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători din alte structuri sunt mobilizați în toată țara pentru protecția secțiilor de vot și menținerea siguranței publice. Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități de control în trafic și verifică modul în care se efectuează transportul de persoane. La această acțiune se va asigura sprijin aerian cu ajutorul aeronavelor IGAv.

Dosar penal în Argeș după o postare online

ACTUALIZARE 08:13. Polițiștii din Mioveni, Argeș, efectuează verificări după ce pe o rețea socială a apărut o postare în care o persoană îndeamnă urmăritorii săi să meargă la vot pentru a obține un beneficiu material.

Postarea face referire și la o persoană care este candidat la alegerile locale. Ulterior, polițiștii au fost sesizați în scris cu privire la aceleași aspecte, conform unui comunicat transmis de Centrul de Comunicare Județean Argeș.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Centrul de Comunicare Județean Argeș reamintește că, potrivit unei decizii din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.

ACTUALIZARE 08:10. La secția de vot nr. 387 din Vaslui, președintele secției a fost înlocuit după ce s-a prezentat beat la secție. Testarea alcoolemiei a relevat o valoare de 1,02.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry și Meghan Markle Foto Getty Images jpg
image
image
image
image
image
image
viitura sat slatioara 2 1024x576 jpg
sex jpg
zarug lorelai asia expresz jpeg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
f86f6691 60b5 4a3c a365 aa8e678c0156 (1) jpeg
NZ9TprqoX8S 3L jpg
image png
Mirosuri neplacute Asa poti avea o casa parfumata si primitoare  Sursa foto shutterstock 1892880535 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net