ALERTĂ! Gripa aviară a ajuns în România
O lebădă moartă a fost găsită moartă în acvatoriul portului Constanța. Probele arată că aceasta avea gripă aviară, subtipul H5N8, anunţă ANSVSA care a dispus mai multe măsuri, ca recensământul tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice şi sălbătice, scrie Nes.ro.
Inspectori sanitary-veterinari din Constanţa au fost anunţaţi, în data de 22 noiembrie, de faptul că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanţa, potrivit ANSVSA .
„În data de 23.11.2016, a fost eliberat un buletin de analiză cu rezultat pozitiv pentru influenţa aviară, prin identificarea genomului virusului”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea animală din Bucureşti pentru a se confirmat prezenţa virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză a fost confirmată prezenţa virusului gripei aviare, subtipul H5N8.
Conform planului de măsuri şi legislaţiei sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul locului în care a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecţie cu o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care o include pe prima.
„Începând cu data de 25.11.2016, conform Planului de Măsuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care se află în zona de protecţie şi supraveghere (Constanţa, Năvodari, Cumpăna şi Agigea) şi a efectuat recensământul tuturor exploataţiilor din zonele anterior menţionate. Facem precizarea că la nivelul acestor zone de restricţie sanitară veterinară nu există nici o exploataţie comercială de păsări, doar gospodării ale populaţiei”, conform comunicatului.
Astfel, la nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodată, la nivelul zonelor de restricţie sanitară veterinară au fost impuse mai multe măsuri, printre care recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum şi vizite oficiale în toate aceste exploataţii în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.
“O atenţie deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariu Constanţa, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice”, mai precizează comunicatul DSVSA.
Alte măsuri luate prevăd ca toate păsările să fie ţinute închise în clădiri pentru a împiedica intrarea în contact a celor domestice cu cele sălbatice. Totodată s-a interzis mişcarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea DSVSA Constanţa, dar şi accesul la luciu de apă a raţelor şi gâştelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct şi indirect cu păsări sălbatice
De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă din lacuri sau bălţi, este obligatorie informarea medicilor veterinari de către proprietari la apariţia primelor semne de boală sau mortalitate în rândul păsărilor pentru ca specialiştii să efectueze examenul de laborator. Totodată, trebuie dezinfectate echipamente şi vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtătoare de virus.
Interzise sunt și târgurile, pieţele şi expoziţiile de animale, fiind intensificată supravegherea păsărilor sălbatice, în special a celor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave.