Alertă! Mâncăm peşte cu viermi şi legume cu pesticide
Habar nu avem ce mâncăm! Zeci de tone de peşte congelat infestat cu paraziţi, dar şi fructe şi legume contaminate cu pesticide au ajuns în magazinele din România. Grav este că o parte din marfa periculoasă a fost deja consumată, iar o alta se află la vânzare, astfel că veterinarii au instituit o alertă alimentară în mai multe judeţe din ţară.
Am ajuns să ne fie frică să mai cumpărăm d-ale gurii. Orice, de la legume şi până la carne sau lapte, a devenit periculos. Şi nu pentru că alimentele în sine fac rău, ci din cauza faptului că sunt infestate cu fel şi fel de microbi. Ieri s-a aflat că în magazinele din ţară se vinde macrou congelat care conţine parazitul Anisakis, un vierme care trăieşte în stomacul şi în muşchii peştelui.
400 kg de fructe şi legume cu pesticide
Odată mâncat, persoana are dureri puternice de stomac şi erupţii alergice pe piele. Situaţia este atât de gravă încât inspectorii sanitar-veterinari au instituit o alertă în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării şi fac controale la sânge pentru a retrage de la comercializare peştele importat. Peste 60 de tone au fost aduse din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti, informează Mediafax.
60 de tone de macrou cu paraziţi
"O parte din cantitate a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj şi Cluj. În judeţul Hunedoara au ajuns 320 kg de peşte, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantităţile fiind mici, s-au dat imediat şi probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectaţi", a spus Ioan Dumbravă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.
109 kg de carne de cal în loc de vită
Tot ieri s-a aflat şi despre zece tone de legume şi fructe care au ajuns pe tarabe, deşi erau contaminate cu o cantitate mare de pesticide. Este vorba despre ardei kapia şi pere turceşti, descoperite la vânzare luna trecută de inspectorii sanitar-veterinari. Vestea proastă este că 400 de kilograme de pere au fost deja vândute, restul mărfii fiind confiscate dintr-un depozit din Ilfov şi distruse. Totul vine după uriaşul scandal al cărnii de cal, când mii de tone de fleici au ajuns pe mesele europenilor, care au crezut că au în farfurie vită. Şi restaurantele din ţara noastră au fost prinse în veriga acestei afaceri, 109 kg de carne de cal, ajungând în bucătăriile localurilor şi apoi în faţa clienţilor convinşi că mănâncă muşchi de mânzat.
La Ikea s-au descoperit prăjituri cu fecale
Reprezentanţii gigantului suedez Ikea au decis să retragă de la vânzare două loturi de prăjituri cu ciocolată din 23 de ţări, inclusiv România, după ce autorităţile din China au descoperit că dulciurile aveau în compoziţie un nivel excesiv de materii fecale.Vameşii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de prăjituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" , o tartă cu migdale şi ciocolată, cremă de unt şi caramel, dintr-un lot primit în noiembrie 2012. Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a spus că nu este de glumit cu aşa ceva şi că, odată consumate, prăjiturile cu astfel de bacterii afectează rinichii şi chiar ucid.
Laptele, contaminat cu o toxină canceroasă!
Ministrul agriculturii al Serbiei, Goran Knezević, a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că mai multe eşantioane de lapte suspecte au fost retrase din magazine, posibil contaminate cu aflatoxină, o bacterie cancerigenă. Potrivit Associated Press, informațiile au declanșat panică în țara vecină, autoritățile solicitând consumatorilor să își păstreze calmul în așteptarea rezultatelor.
Ministrul Knezević a spus că a contactat miniştri omologi din ţările vecine, inclusiv România, care ar putea avea aceeaşi problemă. Demnitarul a explicat că ciuperca vinovată de contaminare a apărut din pricina secetei, fenomen care a fost şi în ţara noastră, iar vitele au mâncat furaje infestate. Autorităţile veterinare române ne-au informat că în ţara noastră nu s-au făcut importuri din Serbia, iar produsele noastre sunt permanent verificate şi nu s-au depistat contaminări.
«Am cumpărat ardei turcesc şi mirosea a benzină»
Ana Maria Niţă, 26 de ani, bonă: Mănânc foarte rar carne şi peşte, iar legumele le cumpăr de la ţărani. Până la urmă, oricât te-ai feri tot eşti expus.
Rada Popa, 55 de ani, şomeră: Caut produse româneşti sunt mai gusoase şi sănătoase. Am cumpărat ardei turcesc şi mirosea a benzină.
Stela Diaconu, 54 de ani, pensionară: Nimic nu mai e ca înainte. Tocmai d-aia, îmi fac proviziile de la ţară. Iau o găină, o legumă şi sunt sigură că nu mănânc prostii.
Sandu Marin, 63 de ani, pensionar: Cumpărăturile mi le fac din Piaţa Obor, direct de la producători. E mai ieftin şi cred că şi sigur.
Victor Drăgoi, 20 de ani, student: Mă feresc să mănânc la magazine gen Ikea, deşi părinţii fac cumpărăturile de la supermarket, pentru că e mai comod.
Monica Dondoi, 30 de ani, economist: Nu putem controla ceea ce mâncăm, însă, e bine să fim atenţi în ce magazine intrăm. Eu prefer alimentele bio şi de multe ori le cumpăr direct din curtea ţăranului.