Cutremur în România! Seismul s-a produs într-o regiune neobișnuită din țară

Ultima actualizare:

Joi dimineața, o mișcare tectonică a surprins locuitorii din județul Neamț, marcând o apariție neașteptată în zona respectivă. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la ora 8:36 și a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de 12,9 kilometri sub suprafața pământului.

Cutremur. Foto: arhiva.
Cutremur. Foto: arhiva.

Care a fost zona epicentrală a seismului

Zona epicentrală a cutremurului a fost localizată în apropierea orașelor Piatra Neamț (la 20 km distanță), Roman (la 65 km distanță), Bacău (la 76 km distanță) și Suceava (la 78 km distanță). Această mișcare seismică neobișnuită a adus un moment de surpriză și îngrijorare în regiune, dat fiind faptul că astfel de evenimente sunt mai puțin obișnuite în această zonă a țării.

15 cutremure în luna februarie din acest an

În contextul activității seismice din România, luna februarie a înregistrat un număr semnificativ de cutremure, totalizând 15 evenimente, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,6 pe scara Richter. Totodată, este important de menționat că anul precedent a fost marcat de o mișcare tectonică de amploare în județul Gorj, în data de 14 februarie.

Conform informațiilor furnizate de Centrul Seismic Mediteranean, la data de 14 februarie 2023, la ora 15:16, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter (inițial estimat la 5,8), în apropierea orașului Târgu Jiu. Ulterior, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a comunicat că acest seism semnificativ a avut o magnitudine de 5,7 și s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de 6,2 kilometri sub suprafața terestră. Impactul cutremurului a fost resimțit și în București, precum și în mai multe județe ale țării.

După evenimentul seismic din ziua respectivă, au avut loc cinci replici, cu magnitudini cuprinse între 2,8 și 4,2 pe scara Richter. În urma acestor mișcări tectonice, un grup operativ de monitorizare a sistemului de intervenție în situații de urgență a fost activat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru a coordona eventualele acțiuni necesare de gestionare a situației și de asigurare a siguranței populației afectate.

Evenimentele seismice continuă să fie monitorizate cu atenție de către autorități și specialiști în domeniu, iar informațiile furnizate de către instituțiile responsabile sunt menite să ofere populației o înțelegere clară a riscurilor și a măsurilor de siguranță ce pot fi luate în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Planeta Radeanu jpg
image
image
image
image
image
image
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net