Am aflat secretele pieței imobiliare. La Palatul Parlamentului își prezintă ofertele cele mai mari firme din domeniu
Cauți o locuință sau un teren și vrei să știi toate ofertele fără stres, drumuri multe sau labirintul și impersonalitatea adusă de online? Ei bine există acum o soluție: Salonul Imobiliar București, cea mai importantă întâlnire a dezvoltatorilor și agenților din domeniu în 2024. Manifestarea are loc la Palatul Parlamentului între 26-28 aprilie. Click! îți spune care sunt superlativele pieței imobiliare din București și principalele cinci orașe ale țării.
Manifestarea are loc în aripa C1 a Palatului Parlamentului, situată la intersecția dintre Bdul Libertatii si Bdul Natiunile Unite. Programul de vizitare este sâmbătă și duminică între orele 10.00-18.00 iar accesul se face prin intermediul unui bilet descărcat online de pe aplicația imobiliare.ro.
„Chiar dacă pornim de la premisa că dezvoltatorul sau agenția imobiliară manifestă seriozitate, în acest domeniu trebuie să vii să vezi cu ochii tăi, să negociezi. În lumea asta nu se poate rezolva totul cu un click”, ne-a declarat în exclusivitate Dora Pătrașcu, project manager al salonului.
Românii au cumpărat mai multe locuințe decât în 2023
La nivel național cererea de locuințe a crescut cu 3 % față de aceeași perioadă a lui 2023, dar oferta a scăzut cu 7%. Șocant este că acest an a fost până acum mult mai bun pentru piață decât 2023, fiind vândute cu 5, 4 % mai multe imobile și terenuri și cu 19 % mai multe locuințe. Așadar românul are bani!
Unde este cel mai ieftin și cel mai scump în București
Rezultatele analizei făcute de specialiștii de la imobiliare.ro și prezentate la salon arată rezultate surprinzătoare: în București oamenii renunță treptat la închirieri în dauna achiziționării unei locuințe. Astfel, cererea a crescut pe segmentul de cumpărare dar a scăzut pe cel de închiriere.
Chiar și la cumpărare nu se mai caută orice, oriunde și oricum. Pentru prima oară au crescut mai mult căutările pentru locuințe noi (22%) față de cele pentru apartamente sau garsoniere în imobile vechi (13,9%). Diferența este dată din ce în ce mai mult de faptul că românul vrea casă în imobile sigure la seism și cât mai moderne.
Oferta a fost însă în scădere, 47.800 de case și apartamente au fost oferite în oraș, în scădere cu 17 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari prețuri se cer în Herăstrău, 3035 euro/mp util și cele mai mici în Berceni, zona Șoseaua Giurgiului, 1240 euro/mp util.
La închirieri cererea a scăzut drastic față de 2023, cu 11%. Cele mai mari prețuri la închiriere, pentru un apartament cu două camere considerat de specialiști drept etalon, sunt în medie în Primăverii, 1600 de euro/lună iar cele mai mici din nou în Berceni zona Giurgiului, 370 de euro/lună.
Brașov
Este singurul dintre cele șase mari orașe ale României unde cererea de locuințe a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut (–5, 7 %). Prețurile cele mai mari sunt în Centrul Istoric, 2019 euro/mp util iar cele mai mici în zona industrială Zizin, unde sunt locuințe și terenuri scoase la vânzare cu 1360 euro/mp util
Cluj-Napoca
Cele mai mari prețuri în zona Sopor, 2, 866 euro/mp util iar cele mai mici în zona Dâmbul Rotund 2200 euro/mp util
Constanța
Cele mai mari prețuri sunt pe Faleza Nord, 2.042 euro/mp util iar cele mai mici pe Faleza Sud, 1233 euro/mp util
Iași
Cele mai mari prețuri sunt în Centrul Istoric, 2000 de euro/mp util iar cele mai mici în cartierul Bucium, 1300 de euro/mp util
Timișoara
Cele mai mari prețuri sunt în zona Tipografilor, 1933 euro/mp util iar cele mai mici în zona Fratelia-Steaua, 1360 de euro/mp util