Studiu. Construcțiile și tranzacțiile imobiliare, în impas în București!

O analiză recentă a sectorului de construcții și tranzacții imobiliare arată că Bucureştiul şi-a diminuat contribuţia la PIB-ul României! De la 37% în 2019, la 29,8% în 2022, susține Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI). Acest lucru ar fi cauzat de blocajul administrativ şi de incertitudinea privind dezvoltarea urbanistică.

Bucureştiul şi-a diminuat contribuţia la PIB-ul României Foto: AREI
Bucureştiul şi-a diminuat contribuţia la PIB-ul României Foto: AREI

Declinul, care readuce contribuția Capitalei la nivelul similar anului 2010, vine pe fondul blocajului administrativ local și al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică.

Piața imobiliară, în declin 

După boom-ul din ultimii ani, iată că piața imobiliară a intrat într-un declin evident. Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția situației economice a industriei de profil, care afectează deopotrivă statul și societatea.

După cum arată datele studiului de impact ce analizează activitatea companiilor din sectorul de construcții și tranzacții imobiliare, aceste dezechilibre s-au accentuat în contextul pierderilor veniturilor fiscale generate de incertitudinea strategiei de dezvoltare urbanistică, dar și a blocajului administrativ existent din Capitală.

Piața imobiliară a intrat într-un declin Foto: AREI
Piața imobiliară a intrat într-un declin Foto: AREI

Tranzacțiile de anul trecut, la nivelul anului 2010

Analiza cifrelor oficiale ale sectorului, așa cum reies ele din dinamica societăților ce activează în construcții și tranzacții imobiliare, în baza situațiilor financiare depuse la ANAF în perioada 2010-2022, indică o stare de fapt inedită în ultimii 3 ani fiscali încheiați, printr-o scădere abruptă a încasărilor la buget, care au revenit anul trecut la recordul negativ minim din 2010.

Astfel, incertitudinea și lipsa de predictibilitate generate de blocajul instituțional din Capitală au condus la o reducere semnificativă a contribuției Bucureștiului în formarea PIB, urmare a exodului multor companii internaționale și a scăderii masive a operațiunilor celor existente.

Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul României

Din informațiile publice analizate de AREI, prejudiciul provocat atât agenților economici, cât și bugetului, se constată pe mai multe dimensiuni:

1. ponderea Municipiului București în formarea PIB la nivel național a scăzut în anul 2022 la 29,8%, același procent din anul 2010, comparativ cu 37% înregistrat în anul 2019.

2. veniturile companiilor din construcții și tranzacții imobiliare active în București au încetinit la un alt minim istoric, de doar 5%, pe parcursul anului 2022, pe sfert față de dinamica din cele mai mari 10 județe din aceleași sectoare, a căror medie este de 18%. Scăderea veniturilor impactează, evident, toată industria de pe orizontală, afectând locurile de muncă, reducând încasările bugetare și crescând cheltuielile sociale.

Alte pagube provocate

3. profitul net al acelorași firme respectă trendul negativ, avansul din București fiind de numai 6%, față de media județelor mari ale țării, a căror creștere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct și proporțional în impozitele datorate și plătite bugetelor locale și bugetului central.

4. avansul investițiilor realizate pe parcursul anului 2022 în București de către companiile active în sectoarele analizate a reprezentat doar 8% din baza de active, mult sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 județe din sectoarele analizate.

Imobiliarele au ajutat la revenirea economiei după pandemie

De asemenea, principalele concluzii ale analizei efectuate aduc în prim-plan următoarele aspecte:

➔ Industriile Construcțiilor și Tranzacțiilor Imobiliare au contribuit cel mai mult la revenirea economiei la nivel național după impactul Covid-19 și al războiului declanșat de Rusia în Ucraina (+103.207 job-uri suplimentare, +87 mld. lei venituri, +70 mld. lei solduri active fixe, +62 mld. lei capitaluri proprii);

➔ Contribuția Construcțiilor și Tranzacțiilor Imobiliare la formarea PIB este semnificativă (14-16% în ultimii 10 ani și 18,5 în 2022);

➔ Principala vulnerabilitate este dimensiunea redusă în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 70%) și al scăderii numărului de autorizații de construcții emise (8 din 10 companii sunt expuse riscului de insolvență);

➔ Descurajarea investițiilor pe termen lung, reducându-se la minimul istoric dimensiunea acestora, raportat la baza de active (cauzată de incertitudinea generată de climatul urbanistic instabil și blocajul administrativ din București).

Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI Foto: AREI
Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI Foto: AREI

Ce a declarat Președintele Consiliului Director AREI

Referindu-se la dinamica actuală resimțită la nivelul sectorului de dezvoltări imobiliare și construcții din România, Dennis Selinas, Președintele Consiliului Director AREI a precizat:  „Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în București, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate și de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranța unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendință negativă”.

image
image png
image png
image png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin nita romania euro 2024 facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
cenusa jpg
plante care elimina energia negativa din casa jpg
netflix pixabay png
Iancu de Hunedoara png
tren deraiat 08, foto ISU Teleorman
titanic adobestock jpg
FotoJet (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net