Statul român e dator vândut! Românii nu mai ajung cu salariile de la o lună la alta

Datoria statului, aflată într-o creştere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Grav este că gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%. 

Statul se împrumută pe bandă rulantă Foto: Shutterstock
Statul se împrumută pe bandă rulantă Foto: Shutterstock

Datoria publică a depășit 50% din Produsul Intern Brut

Datoria publică a României este de 700 de miliarde de lei și a depășit 50% din Produsul Intern Brut. Este cel mai mare nivel al datoriei, potrivit datelor analizate de profit.ro. Statul consumă tot ce produce, și încă jumătate, în plus. Iar acest plus este obținut din împrumuturi interne și externe, scrie Digi24.ro.

În primele trei luni ale acestui an, Guvernul a împrumutat 71 miliarde de lei, în condițiile în care estima că va avea nevoie, în tot anul, de 158 de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor nu este îngrijorat și dă asigurări că nu vor fi luate măsuri dure de austeritate, cum ar fi tăierile de salarii. 

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: ,,Ați văzut prognoza de primăvară care ne spune că datoria va fi 45,6% la final de an. Ce e în dinamică e o creștere a datoriei publice la 50,1 în februarie, e o creștere conjuncturală. Am prefinanțat masiv necesarul României să acoperim vârfurile de plată. Sunt șase vârfuri de plată. În iulie 11 miliarde și tot așa... rostogolire de datorie. Până stingi ai o suprapunere de datorie publică."

Va apărea și PIB la trimestrul 1. Lucrurile nu sunt de îngrijorare, dar să recunoaștem că am plecat de la nivel de datorie foarte ridicat. De la 49,8%. Evident că apar aceste situații într-o lună ce se depășește 50% și în lunile următoare își revine. Ca pondere în PIB o să scadă și va ajunge 45,6 la final de an.

Florin Cîțu: ,,Trebuie luate măsuri"

În legătură cu această chestiune, fostul premier Florin Cîțu a declarat la Digi24 că atunci când ajungi la datorie publică de 50% trebuie să iei măsuri pentru a ajunge sub 50%, iar asta înseamnă reducerea deficitului bugetar.

,,Ai un deficit mai mare ca anul trecut este clar că mergi în direcția greșită. Reducerea deficitului bugetar se poate face printr-o colectare mai bună. Am văzut că acest lucru nu se poate când ai mai multe taxe și atunci e nevoie de reducerea cheltuielilor. Și acolo e mult de făcut.

Ar fi ajutat reformele din PNRR ale pensiilor și salariilor, ar fi redus aceste cheltuieli și ele trebuie făcute acum. Mai avem timp dar nu foarte mult 1-2 luni, după aceea este foarte mult de corectat. Cu cât înaintăm și lăsăm situația așa cum este, cu atât costurilor vor fi mai mari și mai dureroase.", a declarat Florin Cîțu, scrie Digi24.ro.

Oamenii se plâng că se împrumută continuu

Își împart bugetul cu mare grijă, însă mulți dintre ei ajung, așa cum era de așteptat, la datorii. Pe care, de la lună la lună, încearcă să le acopere, dar recunosc că este extrem de greu să facă față prețurilor mari.

,,Eu am un foarte bun ministru de Finanțe, soția mea, așa că ea administrează în totalitate fondurile. Deci nu-mi fac nici cea mai mică grijă", spune un bărbat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net