«Am crezut că mă sufoc îngropată în zăpadă»
Nu contează cine eşti în faţa naturii. Asta este lecţia pe care am primit-o în ultimele două săptămâni, de când zeci de mii de oameni au fost înghiţiţi de zăpadă cu tot cu case. Deşi viaţa i-a încercat mai mult ca niciodată, victimele iernii din satul Arcanu nu şi-au pierdut speranţa şi sunt convinse că Dumnezeu îşi va întoarce faţa şi spre ei.
De săptămâni întregi, se trezesc parcă în aceeaşi dimineaţă. Prima din viaţa lor, când bezna a pus stăpânire pe ei. Totul era negru în jurul lor, uşile şi geamurile nu se mai deschideau, iar vuietele viscolului îi anunţau parcă faptul că-şi trăiesc ultimele clipe.
Cei mai tineri din sat au sculptat nămeţii pentru ca bătrânii să nu rămână prizonieri în propriile case
Au rămas captivi în propriile locuinţe zile bune, până când cei mai tineri au reuşit să iasă la lumină. „M-am trezit dimineaţa astupată în zăpadă. Nu ştiam dacă e zi sau noapte. Când am văzut totul negru în jurul meu şi că nu pot ieşi din casă, am simţit că mă sufoc. Am strigat după ajutor, dar n-a venit nimeni. Nici nu mai ştiu cât timp a trecut până când vecinii m-au dezgropat. M-au scos pe geam", îşi aminteşte, cu lacrimi în ochi, Valica Moldoveanu, de 67 de ani. Soţul ei, Ion, este operat la picior şi abia se târăşte din casă, prin tunelurile ridicate de jur împrejurul locuinţei.
La cei 83 de ani, infernul alb aproape că l-a îngenuncheat pe Ion Stângă. După ce a reuşit să răzbească prin nămeţii de şapte metri, prima lui grijă au fost animalele, la care a dat zăpada ore-n şir ca să le scoată la aer. Ştie că, în fond, de ele depide supravieţuirea lui.
Ion Stângă, 83 de ani, a făcut primul drum la purcei. Nu mai mâncaseră de patru zile
„Porcii au stat sub troiene, nemâncaţi, patru zile. La fel, vaca şi calul. Am crezut că au murit, nu mai aveam speranţe să-i găsesc întregi. Ne-a pedepsit Dumnezeu, pentru că suntem prea răi unii cu alţii, dar poate că ne iartă şi îşi întoarce faţa şi spre noi", speră bătrânul, care spune că nu a mai trăit un aşa coşmar de când se ştie.
Chiar dacă au văzut moartea cu ochii, oamenii din satul buzoian Arcanu mai au încă puterea să vadă partea bună. N-au visat că vor ajunge vreodată să se plimbe de pe un acoperiş pe altul şi să atingă vârful copacilor din mers.
Click! le-a dus alimente
În ziarul nostru de ieri am prezentat pe larg, drama oamenilor din Buzău, afectaţi de capriciile vremii. Click!, împreună cu Cristian Băcioiu, un cititor din Dâmboviţa, s-a decis să le întindă o mână de ajutor sinistraţilor din satul Arcanu, epicentrul dezastrului făcut de viscol şi ninsoare.
Încărcaţi cu 1,5 tone de cartofi şi 250 de kilograme de mălai am colindat locuinţele aşezării şi am văzut cum au supravieţuit „eroii din Arcanu".
A murit strivit de un ţurţure
Tragedie în oraşul Bârlad din judeţul Vaslui. Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost ucis de un ţurţure gigantic, în timp ce curăţa trotuarul de zăpadă în faţa unui magazin cu două etaje.
Trecătorii au chemat imediat Salvarea, iar victima a fost dusă la spital unde a decedat. „Omul era deja în comă de gradul doi şi nu a mai putut fi salvat", a declarat primarul oraşului, Constantin Constantinescu.
Risc de avalanşe şi de inundaţii!
Veşti bune şi nu prea de la meteorologi. Bune, pentru că scăpăm de ger, şi rele, pentru că nămeţii de zăpadă vor începe să se topească, existând riscul să se producă inundaţii, iar, la munte, avalanşe.
Pentru astăzi, specialiştii prognozează maxime între minus 5 grade, în estul Transilvaniei, şi 5 grade, în dealurile Olteniei şi în zona Litoralului. În Capitală, vom avea zero grade şi e posibil să mai fulguiască. De mâine, soarele va fi din ce în ce mai îndrăzneţ.
Vor apărea nori doar în zonele de munte şi în nord, unde vor mai cădea câţiva fulgi de nea. Ceaţa va persista peste regiunile sudice ale ţării, mai ales la câmpie.
La amiază, vom avea între minus 6 grade, în depresiuni, şi 4 grade, în dealurile din afara arcului carpatic şi la malul mării. La Bucureşti, mercurul termometrelor va urca până la 2 grade Celsius. Atenţie mare pentru iubitorii muntelui! Există risc de avalanşă mai ales în zonele neamenajate din masivele Bucegi şi Făgăraş.