«Am fost muşcat de căpuşă când mă plimbam prin parc»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ploile din ultima perioadă şi apoi încălzirea vremii au umplut parcurile şi pădurile de căpuşe. Zeci de oameni ajung zilnic la spital muşcaţi de aceste insecte periculoase, care pot provoca boli grave.

Medicii ne avertizează să ne expunem cât mai puţin, mai ales, că de abia de acum încolo începe "sezonul" căpuşelor.

La Sibiu, de pildă, în ultimele patru luni, 52 de persoane au trecut pragul Urgenţei, iar, în ultimele zile, patru persoane muşcate au fost internate la secţia de Boli Infecţioase.

„Sunt persoane care nu au venit la medic la momentul muşcăturii, şi-au extras singuri căpuşa şi nu au efectuat tratament cu antibiotice", explică Victoria Bîrluţiu, medic la Spitalul Judeţean Sibiu.

Potrivit acesteia, la cei patru pacienţi internaţi, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 30 şi 67 de ani, se manifestă primul stadiu al bolii Lyme. Şi la Zalău, cinci copii şi cinci adulţi au ajuns în ultimele 48 de ore la spital.

Ei prezentau plăgi şi reacţii alergice rezultate în urma muşcăturilor de căpuşe. Din fericire, nu au avut nevoie de spitalizare. În Bucureşti, circa zece persoane ajung zilnic la spital după ce sunt muşcate de căpuşe. Mihai, un bucureştean în vârstă de 36 de ani, e unul dintre nefericiţii care au simţit pe propria piele efectul muşcăturii de căpuşă.

„Am fost muşcat de pulpă, în timp ce mă plimbam prin parc, dar nu am simţit absolut nimic. Seara, când m-am băgat la duş, am simţit o umflătură pe picior şi m-am speriat. Am smuls-o repede, dar nu am făcut bine: a rămas capul căpuşei în piele şi în câteva zile s-a inflamat rău. M-am dus la spital, mi-au curăţat rana şi mi-au dat antibiotic", ne-a spus bărbatul.

"Când ieşiţi la iarbă verde, adoptaţi o ţinută cu pantaloni şi mâneci lungi şi purtaţi şosete, pentru ca insectele să nu ajungă la piele. După ce ajungeţi acasă, examinaţi-vă atent fiecare parte a corpului. O căpuşă infectată poate transmite, la rândul ei, infecţia numai dacă rămâne înfiptă în piele cel puţin 48 de ore", ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală.

«Căpuşele pot transmite infecţii grave» Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist

"Cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de căpuşe este maladia Lyme, care provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice. Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei.Acestea se pot complica, însă, şi se ajunge la paralizia feţei sau la probleme cardiace foarte grave. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Dacă e descoperită la timp, boala poate fi tratată cu antibiotice", ne-a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist.

Citeşte mâine în Click! cum să te fereşti de căpuşe

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net