Am intrat în valul 4 al pandemiei. Unitățile de Terapie Intensivă sunt supuse din nou presiunii

Ultima actualizare:

    Veste proastă! Previziunile specialiştilor s-au adeverit
Veste proastă! Previziunile specialiştilor s-au adeverit

Credeaţi că scăpăm? Că pandemia a dispărut în România? Ei bine, nu! Aşa cum au prevăzut medicii şi epidemiologii, valul 4 ne-a cuprins şi pe noi. Numărul cazurilor a început să crească simţitor, la fel şi presiunea pe secţiile de terapie intensivă.

Dacă în urmă cu două săptămâni aveam 40-50 de cazuri de COVID-19 pe zi, ieri s-au înregistrat 175. Oficial, este începutul valului 4, suţine dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

A început în Europa, era de aşteptat să debuteze şi la noi.

„Sigur, nu trebuie să intrăm în panică, lucrurile se întâmplă treptat, pas cu pas. E o creştere uşoară, dar contează ce va fi peste o săptămână, două, trei. Trebuie să fim atenţi, mai ales în oraşele mari, unde se vor concentra cele mai multe cazuri. Dacă vorbim despre tulpina Delta, lucrurile sunt clare: va fi dominantă, valul 4 va însemna varianta Delta”, susţine dr. Adrian Marinescu, citat de Adevărul.


    Avem prea puține persoane vaccinate și protejate
Avem prea puține persoane vaccinate și protejate

În momentul acesta, 15% din capacitatea de internare de la „Matei Balş” sunt cazuri COVID. La ATI, deja jumătate din locuri sunt ocupate. Iar ce se întâmplă acum nu va mai fi la fel peste o săptămână, atrage atenţia medicul. Conform secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, vârful valului 4 ar fi spre sfârşitului lui septembrie, când s-ar putea înregistra 1.500 de cazuri pe zi. 

Peste jumătate din populaţie nu este pregătită

Doar 24,8% din populaţia eligibilă este vaccinată, în România, iar imunitatea colectivă este apreciată la 44%. Insuficient!

„Înseamnă că jumătate din populaţia ţării nu e pregătită şi poate să se infecteze cu o formă severă”, e de părere dr. Marinescu. Mai dificil va fi în mediul rural, unde locuiesc preponderent bătrâni, persoane vulnerabile, unde procentul de vaccinare este redus, iar accesul la servicii medicale (spitale bune) este mai slab.

Tulpina Delta ia avânt

Andrei Baciu dă asigurări că, în acest moment, tulpina Delta nu e dominantă la noi, dar „se va intensifica, inevitabil”, dacă ne uităm la modelul celorlalte ţări UE.

O creştere a infectărilor cu această tulpină a observat-o şi dr. Florin Roşu, managerul spitalului de Boli infecţioase Iaşi: „Se constată o creştere lentă, dar constantă a pacienţilor pozitivi cu tulpina Delta. În momentul de faţă, îngrijim 9 pacienţi conformaţi cu această tulpină, iar la ATI COVID avem 4 cu forme severe”, a spus el la Observator.

Problema, în România, este că se fac prea puţine secvenţieri, pentru a putea cunoaşte numărul exact de infectări cu noua tulpină.

„6 secvenţieri pe zi la nivel naţional este o ruşine pentru instituţiile statului”, a scris pe Facebook cercetătorul timişorean Octavian Jurma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net