Amenzi uriașe pentru românii care locuiesc la curte și fac acest gest aparent banal. Mulți oameni practică această activitate
Sunt mulți români care locuiesc la casă și fac acest lucru care este interzis. Este vorba despre cei care au pomi în curte și nu strâng frunzele separat. Este ilegal să le ardă. Amenzile pot ajunge chiar și până la 30.000 lei.
Frunzele copacilor trebuie să fie strânse separat
Românii care stau la casă sunt obișnuiți să facă diverse activități și treburi gospodărești, dar unele dintre ele nu sunt legate și pot fi amendate aspru de oamenii legii. Cei care nu respectă legea pot fi sancționați chiar și cu 30.000 de lei.
Cei care locuiesc la casă și au diverși pomi în curte, sunt nevoiți să strângă frunzele separat. Arderea acestora este interzisă, dar puțini știu acest lucru. Românii care încalcă legea pot fi sancționați cu sume extrem de mari. Gospodăriile trebuie să separe fracția de compost organic, care este depozitată separat, ca gunoi. Curățenia de primăvară pe care românii o fac în curte trebuie făcută pe baza anumitor reguli.
Este interzisă arderea frunzelor uscate
Legea compostului interzice arderea frunzelor uscate în curte, iar cei care nu țin cont de asta, se pot alege cu o amendă de până la 30.000 de lei. Mai mult, nu doar frunzele sunt interzise la a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale. În cazul în care nu se respectă obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale, se primește amendă, iar suma minimă este de 400 de lei, pe când cea maximă ajunge la 800 de lei.
În cazul persoanelor juridice, suma crește, iar sancțiunea este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. Totodată, pentru autoritățile responsabile, amenzile se încadrează între 5.000 și 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravențiile urcă până la 30.000 de lei.
Amenzile pot ajunge până la 30.000 lei
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor sunt făcute de personalul împuternicit, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, amenzile se aplică și pentru focurile aprinse pe proprietăți private, dar și pentru cele aflate pe domeniul public. O situație de acest gen a avut loc cu un an în urmă, unde mai mulți fermieri din județul Gorj au primit amenzi usturătoare, în valoare de 10.000 de lei.