ANRE, precizări de ultimă oră. Ne putem schimba furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021

Ultima actualizare:

    Dacă nu îți schimbi furnizorul de energie electrică și nu alegi din oferta concurențială, vei plăti cu până la 26% mai mult factura la luminăSursa foto: Adevărul
Dacă nu îți schimbi furnizorul de energie electrică și nu alegi din oferta concurențială, vei plăti cu până la 26% mai mult factura la luminăSursa foto: Adevărul

Piaţa de energie electrică se liberalizează complet de la 1 ianuarie 2021. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), precizează că toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.

ANRE, precizări de ultimă oră cu privire la schimbarea furnizorilor de energie

”Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preţurile de furnizare la clienţii casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii şi a ofertei”, arată ANRE într-un comunicat. „Pentru a da posibilitatea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurenţiale, ANRE a impus obligaţii suplimentare furnizorilor de ultimă instanţă de a transmite clienţilor casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât şi în luna ianuarie 2021”, mai precizează ANRE. Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia.  Clienţii casnici au posibilitatea de a alege o ofertă concurenţială accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor.

Accesează comparatorul de oferte pentru a alege ce ți se potrivește

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurenţial, ANRE a pus la dispoziţie pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice". (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife).

Alegi oferte concurențiale, ai o factură mai mică

În urma analizei ofertelor concurenţiale puse la dispoziţia clienţilor casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferenţa între media primelor 10 oferte care nu conţin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 şi media preţului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu circa 6,7 lei (0,06 lei/KWh). Astfel ANRE recomandă clienţilor casnici să aleagă ofertele concurenţiale, toţi clienţii casnici având dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.

Furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii: să achiziţioneze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţ­ilor lor, cu prioritate pentru clienţii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu; la cererea scrisă a unui client final, să comunice în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată conform legii cu amendă între 5-10% din cifra de afaceri anuală, transmite news.ro.

Prin liberalizarea completă a pieţei de la 1 ianuarie 2021 România respectă în integralitate prevederile legislaţiei europene, respectiv prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, care prevede că ”preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă”.

CITEȘTE ȘI: Cum schimbi furnizorul de energie electrică și ce se întâmplă dacă n-o faci cât mai repede

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net