Antonescu, primul şef de stat cu soţie politician
Preşedintele interimar Crin Antonescu s-a instalat, ieri, la Palatul Cotroceni, după ce Traian Băsescu i-a predat ştafeta. Soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, a declarat că e sigură că soţul său va fi un preşedinte foarte bun. Trebuie spus că Antonescu este primul şef de stat al României care are o soţie politician.
A fost o zi fierbinte, ieri, şi la propriu, şi la figurat. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a plecat de la Palatul Cotroceni în jurul orei 12.20, biroul prezidenţial fiind ocupat de Crin Antonescu, cel care va asigura interimatul până la referendumul din 29 iulie.
Tot ieri, soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, a dat prima declaraţie despre cum îl vede ea pe Crin Antonescu în postura de preşedinte al României.
Mai precis, Vălean a precizat, pentru Q Magazine, că nu are o percepţie diferită faţă de Crin Antonescu, acum, când acesta a devenit preşedinte interimar.
"Suntem un cuplu implicat politic, eu mai mult în politica europeană, el în politica internă.
Ca în orice echipă încerc să sprijin şi sunt absolut convinsă că va fi un preşedinte al României foarte bun...
Nu cred că are nevoie de sfaturi de la mine, pentru că ştie mai bine ce are de făcut şi care este rolul unui preşedinte pentru cetăţeni", consideră Adina Vălean.
Trebuie menţionat că Antonescu este primul preşedinte al cărui soţie este politician, Vălean fiind încă din 2004 deputat de Călăraşi, iar, din 2007, europarlamentar.
Pe 25 septembrie 2009 s-a căsătorit cu politicianul român Crin Antonescu, la Bruxelles, iar nunta au făcut-o pe 10 octombrie 2009, la Tivoli, în Italia.
Iată ce mai declară Adina Vălean: "Crin este politicianul meu favorit. Îmi doresc să fie Preşedintele meu, dar în plan personal ştiu că ne va fi destul de greu".
Click! spune:
Crin Antonescu s-a născut, la 21 septembrie 1959, la Tulcea. Mama era învăţătoare, iar tatăl, profesor suplinitor de Limba română.
În 1979, intră la Facultatea de Istorie de la Universitatea din Bucureşti. E profesor de Istorie şi muzeograf. În 1990, se înscrie în PNL.
A fost ministru al tineretului şi sportului, iar din 2009 este preşedintele PNL.
Legea referendumului, constituţională dacă participarea la vot e de 50%+1
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat, cu unanimitate de voturi, că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Ca urmare a deciziei, Guvernul a transmis un comunicat prin care "consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia.
Guvernul consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi (n.r. ieri) de CCR".
MAI: Referendumul din 29 iulie organizat conform ordonanţei
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie, informează Mediafax.
Ministrul delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat, ieri, că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000 corectată şi modificată prin OUG 41/2012.
Deci, decizia de ieri a CCR nu va fi luată în calcul. În acest context, astăzi, Institutul de Statistică va face publice rezultatele recensământului populaţiei organizat anul trecut.