Anunț important pentru români! Aceste sticle nu vor mai fi acceptate de aparatele de reciclare, din iulie

Începând cu 3 iulie 2024, aceste sticle vor fi respinse de aparatele SGR. După ce Sistemul Garanție Returnare a devenit obligatoriu în România, consumatorii trebuie să plătească o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum între 0,1 și 3 litri.

Unele sticle nu vor mai fi acceptate la aparate / foto: arhiva
Unele sticle nu vor mai fi acceptate la aparate / foto: arhiva

Ambalajele pentru care trebuie plătită garanția sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Recuperarea garanției este posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător, conform green.start-up.ro.

De ce sunt respinse unele sticle

Există cazuri în care sticlele nu sunt acceptate de aparat, deși au eticheta SGR intactă. Acest lucru se întâmplă deoarece nu știm exact cum trebuie pregătite sticlele înainte de reciclare.

Sticlele trebuie golite complet de conținut, dar nu spălate! Forma acestora trebuie să fie intactă, identică cu cea de pe raft. Dacă sticla a fost presată, eticheta și codul de bare se deteriorează, compromițând posibilitatea introducerii ambalajului în sistem.

De asemenea, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, astfel încât oficialii RetuRo recomandă strângerea fermă a dopului, dar nu la maxim.

Sticlele care nu vor mai fi acceptate în sistem

Începând cu 3 iulie 2024, recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, dacă acesta este din plastic.

Această măsură se aplică sticlelor din plastic cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase și sucuri, la băuturi alcoolice.

Vouchere din partea magazinelor Deși aceste tipuri de ambalaje nu sunt acceptate în SGR, nu trebuie aruncate la gunoi. Ele pot fi duse la centrele de colectare a ambalajelor, la fel ca până acum.

Majoritatea hypermarketurilor desfășoară campanii de colectare a acestor deșeuri, oferind în schimb bonuri valorice sau vouchere care pot fi folosite în rețeaua respectivului comerciant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
ceapa cartofi jpg
lavanda 1 jpg
telefon jpg
mancare de fasole verde jpeg
Cartofi prajiti Foto shutterstock 782040517 jpg
femeie vara rochie inflorata shutterstock 77805982 jpeg
reguli noi aeroport jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net