Anunțul extrem de important al ministrului Adrian Câciu. Când va fi acordată și cui prima tranșă a voucherelor sociale 2024

În contextul majorării pensiilor și a unui efort de adaptare la noile realități economice, România se pregătește pentru o nouă etapă în implementarea Programului de Vouchere Sociale în 2024. Din informațiile furnizate de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, cetățenii cu venituri nete sub 2.000 de lei o să primească carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei la fiecare două luni.

Românii cu venituri nete sub 2.000 de lei o să primească carduri sociale. Foto: Inquam.
Românii cu venituri nete sub 2.000 de lei o să primească carduri sociale. Foto: Inquam.

Când va fi acordată prima tranșă a voucherelor sociale

Ministrul Adrian Câciu a anunțat că prima tranșă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie, dar a specificat că este necesară o actualizare a bazei de date pentru a reflecta creșterea la 2.000 de lei a venitului eligibil pentru a primi acest sprijin financiar. Această modificare are rolul de a extinde beneficiile către mai multe persoane vulnerabile.

Calendarul de alimentare a cardurilor sociale în 2024

Potrivit declarațiilor ministrului Câciu, calendarul de acordare a celor șase tranșe de câte 250 de lei pentru anul 2024 este planificat astfel: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. Astfel, această schemă se adaptează noilor condiții economice și se prevede că aproximativ 2,5 milioane de cetățeni vor beneficia de aceste carduri sociale pentru alimente și mese calde.

Un proces extrem de ușor pentru aplicanți

Un aspect important subliniat de ministrul Câciu este că cetățenii nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de acest sprijin. Procesul este automat, bazat pe bazele de date primite de la Ministerul Muncii. Cardurile noi și distribuirea acestora prin Poșta Română se va face doar pentru cei care nu erau deja incluși în program.

Cine primește ajutor social?

Există mai multe criterii pentru a fi eligibil pentru aceste vouchere sociale. Acestea includ pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei, copiii și adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, și familiile monoparentale cu venituri sub 675 de lei de persoană.

Tichete sociale reduse la jumătate

O nouă hotărâre guvernamentală (HG 70/2024) intrată în vigoare în 2024 a adus modificări importante în privința voucherelelor sociale. În 2024, acestea vor păstra valoarea de 250 de lei și vor fi acordate o dată la două luni. Totuși, începând cu 2025, valoarea lor va scădea la 125 de lei și vor fi distribuite o dată la șase luni. Această schimbare afectează negativ beneficiarii și generează controverse.

O altă hotărâre guvernamentală (OUG 115/2023) prevede că, în perioada 2025-2027, vor exista două forme de ajutor alimentar: acordarea de produse alimentare și vouchere sociale electronice. Din 2025, doar trei categorii vor beneficia de sprijin alimentar: pensionarii peste 65 de ani cu indemnizație socială, copii și adulții cu handicap grav, și familiile și persoanele cu drept la ajutor de incluziune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net