Anunțul Ministrului Muncii privind vârsta de pensionare după promulgarea noii legi a pensiilor. Va crește la 65 de ani?

Vârsta de pensionare devine subiectul central al noii legi a pensiilor, generând discuții aprinse, având în vedere posibila majorare la peste 65 de ani, în concordanță cu creșterea speranței de viață. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit explicații detaliate cu privire la schimbările aduse și impactul acestora asupra românilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Foto: Inquam.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Foto: Inquam.

Potrivit ministrului Muncii, noua lege vizează nu doar pensionarii existenți, ci și angajații actuali. Aceștia vor beneficia de puncte de stabilitate în plus, ceea ce, în cazul unei vechimi de peste 25 de ani, se va reflecta într-o pensie mai generoasă. Astfel, legea urmărește să asigure un echilibru între generații și să ofere perspective bune pentru toți contribuabilii actuali.

Ministrul a subliniat că probabilitatea unei creșteri a vârstei de pensionare este mică

În ceea ce privește vârsta de pensionare, condiționată de creșterea speranței de viață, Simona Bucura Oprescu a subliniat că aceasta rămâne stabilă. Mecanismul adoptat garantează că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar sau ad-hoc, ci în funcție de evoluția speranței de viață. Conform ministrului, creșterea vârstei de pensionare este un proces reglementat, în care modificările sunt condiționate de factori demografici și nu de decizii politice.

Speranța de viață în România, care este de 70,4 ani pentru bărbați și 78 de ani pentru femei, este unul dintre pilonii pe care se bazează reglementările privind vârsta de pensionare. Ministrul a subliniat că probabilitatea unei creșteri a vârstei de pensionare este foarte mică și că aceasta se va schimba doar în cazul în care speranța de viață va înregistra creșteri semnificative.

Chiar dacă creșterea vârstei de pensionare pentru femei a fost impusă de PNRR, ministrul a menționat că aceasta a fost adaptată specificului românesc. Astfel, perioada de creștere a copiilor este recunoscută ca vechime, iar pentru fiecare copil, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni.

Noua lege se aplică pentru viitor

Ministrul Muncii a subliniat și faptul că românii care au făcut parte din grupele speciale de muncă conform vechii legi nu vor pierde drepturi la pensie. Noua lege se aplică pentru viitor, iar toate categoriile de muncă unde angajatorii au plătit la BASS își păstrează drepturile. De asemenea, analiza a ținut cont și de bolile declarate de angajatori, menținând condițiile de muncă acolo unde au fost identificate analize solide.

Aceste precizări vin în contextul unei dezbateri aprinse privind reforma sistemului de pensii, oferind clarificări esențiale pentru români și aducând lumină asupra modului în care noile reglementări îi vor afecta pe actualii și viitorii pensionari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
doctorul mircea beuran jpeg
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net