Are două facultăţi şi face curăţenie la străini
Dacă noi nu-i vrem, nemţii abia îi aşteaptă. La Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) se face selecţie pentru studenţi şi masteranzi care vor să lucreze în Germania. Fac munca de jos, dar sunt plătiţi regeşte.
Sunt tobă de carte. Unii au câte două facultăţi, alţii sunt la master. Cu toate astea nu reuşesc să-şi găsească un job în ţară şi pleacă să muncească în străinătate. Fac de toate. Asta o ştiu şi angajatorii din Germania, care au pus la bătaie 60 de locuri de muncă pentru studenţii români sau cei care sunt înscrişi la master.
”Sunt oferte în domeniul hotelier, gastronomic, fast food, industrial, alimentar şi agricol. Se caută oameni pentru curăţenie, la muncile câmpului, iar perioada contractului este de minimum două luni”, ne-a declarat Nicoleta Borţea, purtător de cuvânt la AMOFM. Nu e simplu, totuşi, să ajungi să faci curat la nemţi.
Pentru a fi selectaţi, tinerii trebuie să treacă testul de limbă germană-scris şi vorbit, după care poartă o discuţie faţă în faţă cu angajatorii. Vlad Mateescu (24 de ani) a terminat facultatea de Psihologie la SNSPA, iar acum este student la Relaţii Economice Internaţionale. Cum nu şi-a găsit un job în ţară, şi-a depus dosarul să plece în vacanţa de vară. ”Anul trecut am făcut curăţenie la şcoli şi grădiniţe din Germania şi am căştigat 1.550 de euro pe lună. Nu mi-a fost ruşine să fac pe femeia de serviciu. Vedem ce post prind anul acesta. Banii îi pun deoparte ca să-mi deschid o mică afacere”, ne-a mărturisit băiatul.
Nicoleta Adam (22 de ani) a spălat WC-uri într-o bază militară din Germania, după care a ambalat ciocolată. A primit între 1.800 şi 2.300 de euro pe lună, de aceea vrea să plece şi anul acesta. ”Fac munca de jos pe bani, deşi tinerilor de acolo nu le venea să creadă că am facultate şi fac curăţenie”, ne-a povestit Nicoleta, care a terminat Facultatea de limbi străine.