Arestare Elena Udrea. ''Era o fată foarte bună''
Pentru foştii colegi de clasă, portretul creat zilele acestea Elenei Udrea, de persoană certată cu legea, este total diferit de cel al copilei, iar foştii vecini din Buzău spun că politiciana a fost o fată cuminte.
În viziunea lui Laurenţiu Grigoraş, fost coleg al politicienei în clasele a XI-a şi a XII-a, la Liceul “B.P. Haşdeu” din Buzău, imaginea din aceste zile a Elenei Udrea este contrastantă cu cea a adolescentei.
“Nu era deloc stridentă şi, din câte reţin, nu părea că va ajunge divă, aşa cum a numit-o presa, de mai târziu. Era o fată brunetă, modestă, la locul ei, care nu ieşea în evidenţă nici cu bune, nici cu rele. Era chiar talentată la desen şi îi plăcea să facă schiţe de rochii. A fost un şoc pentru toţi foştii colegi atunci când au văzut ce ascensiune a avut”, a declarat, pentru „Adevărul”, Laurenţiu Grigoraş.
Locatarii din blocul 23 A, din cartierul Micro V, unde familia Udrea a locuit până la începutul anilor ‘90, spun că fetiţa „şoferului de autobuz şi a taxatoarei” era bine-crescută. Victoria Gâdea, o femeie de 80 de ani, îşi aduce bine aminte de mica ei vecină. „Vorbea frumos, toţi vecinii o iubeau. A avut o familie care s-a ocupat de educaţia ei. Învăţa mult, se ducea la şcoală şi lua mereu premii“, a spus Victoria Gâdea. Elena era un copil ascultător, mai spun vecinii. Elena Udrea a urmat clasele I - VIII la Şcoala numărul 16 din cartier, pe care le-a încheiat de fiecare dată cu medii mari.
„A fost comandant de detaşament, iar acolo nu ajungeau elevii slabi la învăţătură. Era o fată foarte bună şi niciodată nu mi-a făcut probleme. A fost premianta clasei tot timpul şi am înţeles că şi în clasele I - IV era la fel. Era înfiptă şi avea un caracter de lider. Se oferea să ajute, organiza excursii la mare, la munte, unde am mers de câteva ori“, a povestit, pentru „Adevărul”, dirigintele ei din gimnaziu, prof. Ovidiu Comşa.
Elena Udrea, arestată preventiv pentru 30 de zile!
Marţi seara, politiciana a fost reţinută pentru 24 de ore, iar Instanţa Supremă a decis în urmă cu puţin timp ca fostul ministru stea după gratii 30 de zile. După aproape nouă ore, fostul ministru a aflat cu stupoare că îşi va petrece următoarea lună în arest. Instanţa supremă a analizat cererea DNA de arestare a Elenei Udrea şi a stabilit ca politiciana să fie arestată preventiv pentru 30 de zile. Avocatul fostului ministru a precizat că Udrea a dat la instanţă, ca şi la DNA, numai declaraţii privind dosarul Microsoft.
Procurorii anticorupţie au emis marţi, la ora 21.40, ordonanţă de reţinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, în dosarul Microsoft, după ce aceasta a stat aproape zece ore la DNA, unde şi-a studiat dosarul şi a fost audiată.
Potrivit DNA, Elena Udrea este urmărită penal şi a fost reţinută pentru trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani.
Elena Udrea, arestată într-un dosar "greu"
Elena Udrea a fost reţinută după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.
La 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, iar la 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.
În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.