Arhiepiscopul Teodosie, dat în urmărire penală de DNA. Este acuzat de complicitate la cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este subiectul unei anchete penale desfășurate de DNA pentru cumpărare de influență, conform declarației făcute marți de către Direcția Națională Anticorupție.

Arhiepiscopul Teodosie este urmărit penal de DNA / foto: INQUAM
Arhiepiscopul Teodosie este urmărit penal de DNA / foto: INQUAM

Investigația a fost inițiată în urma unui articol recent publicat de Recorder, care a difuzat imagini filmate clandestin de către un preot pretins om de afaceri, sugerând o propunere către arhiepiscopul Tomisului pentru obținerea unei finanțări de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unei recompense de 20% din această sumă.

Pe lângă IPS Teodosie, un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este de asemenea investigat pentru complicitate la cumpărare de influență, conform DNA.

Ce acuzații îi aduce DNA lui IPS Teodosie

Acuzațiile aduse IPS Teodosie de către DNA sunt legate de presupusa promisiune făcută în luna iulie a acestui an, când ar fi convenit să ofere 160.000 de lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând 20% dintr-o sumă de 800.000 de lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o aducă pentru Arhiepiscopia Tomisului, pretinzând că deține influență asupra funcționarilor cu autoritate în Secretariatul de Stat pentru Culte.

La discuție a fost prezent și celălalt suspect, presupusul negociator cu omul de afaceri pentru punerea în aplicare a acordului.

Banii, 800.000 lei, urmau să fie direcționați pentru finanțarea unor lucrări de construcție sau reabilitare a unităților de cult subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.

Prima reacție a Patriarhiei

Patriarhia Română a reacționat la aceste acuzații prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, afirmând că autoritățile judiciare, precum și cele bisericești, sunt interesate în mod natural de clarificarea oricărui caz de corupție reală.

Bănescu a subliniat că lupta împotriva corupției este o datorie morală și că respectarea legii civile și morale este esențială pentru binele comunității, inclusiv cel al Bisericii.

IPS Teodosie a fost asociat de-a lungul timpului cu diverse declarații controversate, contestând în timpul pandemiei măsurile anti-COVID impuse de autorități.

Ce a scos la iveală investigația Recorder

Investigația DNA vine ca urmare a unei investigații a Recorder, care a publicat în 21 noiembrie imagini filmate cu camera ascunsă de către preotul Petrică Leașcu, pretins om de afaceri. În aceste înregistrări, IPS Teodosie pare să accepte propunerea, referindu-se la aceasta ca la „mană cerească” și îl direcționează pe pretinsul om de afaceri către consilierul său pentru a stabili modalitățile de plată a comisionului cerut, de 20%.

Arhiepiscopia Tomisului a inițiat ulterior o cerere de finanțare de aproximativ 800.000 de lei către Secretariatul de Stat pentru Culte, dar a retras-o.

Petrică Leașcu a intrat anul acesta în greva foamei

Preotul Petrică Leașcu, pe lângă mărturiile sale, a realizat înregistrări cu camera ascunsă, în care apar lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, susținând și binecuvântând presupusa fraudare a banilor publici.

Leașcu, care activează ca preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din 2003, a fost implicat în diverse controverse, inclusiv într-un dosar penal deschis în 2010, când și-a prezentat demisia din funcția de preot paroh.

Anul acesta, după ce a intrat în greva foamei în semn de protest față de o condamnare pe care a considerat-o nedreaptă, Petrică Leașcu a fost transferat de superiorul său să slujească la o biserică de lângă Onești, fără a fi salarizat.

Din această poziție, Leașcu a solicitat un post salarizat superiorului său, declanșând astfel o serie de evenimente care au implicat lideri bisericești importanți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net