Așa ceva n-ați mai văzut! Secretul uimitor de la metrou

simeon stalpnicul png
Nu mulți călători știu că pășesc pe asemenea comoară

Nici nu știți pe ce călcați! Stația Politehnica este pavată cu fosile marine vechi de 80 de milioane de ani. Sute de bucureșteni trec zilnic pe aici, dar nici nu bănuiesc că modelele din pardoseală sunt de fapt niște organisme care au trăit în perioada Jurasicului.

Stația Politehnica se află pe Magistrala 3 de metrou, care leagă capătul sectorului 3 de sectorul 6. În zonă se află mai multe facultăți ale Universității București, fosta fabrică de confecții Apaca și multe clădiri de birouri.

Stația e tranzitată zilnic de mulți călători, însă puțini știu povestea extarordinară a peronului de la Politehnica. Construită în 1983, în timpul regimului comunist, stația a fost decorată cu dale de calcar extrase din Munţii Apuseni.

Nimeni nu a bănuit că formele ciudate, care sunt vizibile în plăcile de marmură, sunt fosile ale fiinţelor preistorice.

Potrivit Amusing Planet, majoritatea aparţin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Munţii Apuseni au fost creaţi în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia.

Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar. Și se pare că Politehnica nu ar fi singura stație considerată o comoară unică în lume.

Mihai Popa, profesor la catedra de Geologie, de la Universitatea din Bucureşti, a afirmat într-un interviu la Kanal, că toate staţiile de metrou din Bucureşti sunt acoperite cu asemenea plăci de calcar care conţin fosile din diferite perioade geologice, dar nu la fel de vizibile.

În plus, specialiștii sunt de părere că aceste microorgansme sunt foarte valoaroase din punct de vedere științific.

În urmă cu trei ani, reprezentanții Metrorex spuneau că vor să transforme stația Politehnica într-un mic muzeu, unde călătorii să înveţe despre paleontologie, prin intermediul unor ecrane interactive. 

image png
sarah anamaria prodan jpg
giselle si tom brady
cub anamaria prodan png
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
Prințul Harry și Meghan Markle png
traian basescu 0 jpeg
BeFunky collage (28) jpg
baraj siriu sursa shtiu ro jpg
Programul Rabla
image
image
image
image
police gb15dc8736 1920 jpg
Muzeul Vaticanului jpg
Lebăda a fost salvată în cele din urmă jpg
Saptamana Modei de la Paris jpg
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
cub razboi ucraina 1 mic gif