Aşa circuli în siguranţă pe ploaie şi pe vreme rea

Ultima actualizare:

    Vremea se răceşte de duminică seara până marţiFoto: Arhiva Click!
Vremea se răceşte de duminică seara până marţiFoto: Arhiva Click!

Ploile din ultimele zile ne-au făcut să renunţăm la mijloacele de transport în comun şi să ne urcăm la volanul maşinii. Însă putem avea mari probleme dacă nu ştim cum să circulăm în condiţii de vreme rea. Campionul Titi Aur ne dă câteva sfaturi de care este bine să ţinem cont dacă nu ne dorim incidente neplăcute în trafic.

Pe ploaie există riscul acvaplanării

Dacă mergi cu viteză, există riscul de acvaplanare. Mai precis, apa în cantitate mare, la o anumită viteză, nu mai poate fi aruncată în părţi de profilul anvelopei. Astfel, cauciucurile glisează pe apă, iar tu poţi pierde controlul maşinii. De aici şi până la un accident nu mai este decât un singur pas. Foarte multe accidente petrecute pe timp de ploaie au ca motiv principal acvaplanarea. Atenţie! Dacă mergi prea repede, dar începi să simţi cum maşina se mişcă încet de spate, redu imediat viteza! Dacă circuli cu viteză mare prin apă, presiunea acesteia poate distruge componente de plastic precum scuturi, praguri, aripi, bara din spate etc. “Toate componentele din plastic sunt supuse acestui risc, deoarece sunt semiornamentale şi prinse, multe dintre ele, cu clame tot din plastic”, ne-a spus Titi Aur.

Atenţie la bălţi! Pot ascunde gropi

Apa acumulată pe străzi ascunde mari pericole, printre care se numără şi gropile din asfalt. Dacă mergi cu viteză şi ai intrat cu roţile într-o groapă, este posibil să faci pană. Există însă situaţii în care poţi pierde controlul volanului şi al direcţiei, iar maşina poate ajunge pe trotuar sau  pe contrasens. Nu mai punem la socoteală faptul că o groapă îţi poate provoca şi alte distrugeri, pe care le vei plăti din propriul buzunar.

Aprindem sau nu avariile? 

Pe ploaie se circulă cu farurile aprinse, însă dacă vizibilitatea este redusă, este recomandat să aprinzi şi avariile. Asta pentru ca şoferul din spatele tău să te observe la timp. Campionul Titi Aur ne-a spus că putem aprinde avariile numai şi numai în situaţii excepţionale. “Nu trebuie sub nici o formă să abuzăm. Avariile se aprind numai dacă maşina staţionează. În caz contrar, ceilalţi şoferi participanţi la trafic pot fi induşi în eroare”. 

Vizibilitate zero? Opreşte pe dreapta!

În cazul în care observi că ştergătoarele nu mai fac faţă, iar pe parbrizul tău există peliculă de apă ce reduce vizibilitatea la zero, opreşte maşina pe dreapta! În caz contrar, rişti să faci accident, să fii tamponat sau să loveşti vreun pieton care, grăbit, îţi sare în faţa maşinii. “Caută un loc ferit, departe de copaci, clădiri sau panouri publicitare şi aşteaptă până ce ploaia se mai domoleşte. Dacă te vei încumeta să circuli cu maşina în condiţii extreme, este foarte posibil să fii lovit de crengi căzute, pomi, ţigle de pe acoperişuri, moloz desprins de pe clădiri sau de panouri publicitare smulse de vânt”, am mai aflat de la Titi Aur.

Apa nu trebuie să intre la filtrul de aer 

Nu circula pe porţiuni de drum inundate! Dacă apa intră în gura de absorbţie a filtrului de aer, ţi se va opri motorul. Pe de altă parte, există posibilitatea ca apa să deregleze anumiţi senzori care să declanşeze programul de avarie sau, mai rău, care să oprească automat motorul maşinii, a mai precizat specialistul.

Condu defensiv!

Toamna e un sezon mai periculos pentru conducătorii auto. Se înserează mai repede, vizibilitatea e mai redusă, condiţiile meteorologice sunt şi ele de luat în seamă. Nu mai punem la socoteală faptul că a început şcoala şi trebuie să fim atenţi la copii, au început lucrările agricole şi noaptea ne putem trezi în faţă cu utilaje, tractoare sau căruţe nesemnalizate. Şoferul ar trebui să conducă preventiv, iar în acest sens există cursuri de conducere defensivă. Dacă vrei să te înscrii la un astfel de curs, află mai multe pe site-ul titiaur.ro

Ne aşteaptă temperaturi scăzute, ploi, burniţă şi lapoviţă la munte

Marţi vremea se menţine rece mai ales în est, sud şi centru. Izolat va ploua slab, iar temperaturile minime se vor situa între -4 şi 7-8 grade Celsius. În Moldova se va forma local brumă. Miercuri cerul va fi înnorat în majoritatea zonelor şi vor reveni ploile în vest şi sud-vest. La munte se anunţă lapoviţă şi ninsoare. Joi vremea se încălzeşte puţin, dar nu vom avea parte de soare. Cerul va fi înnorat şi vom avea ploi locale, burniţă şi lapoviţă la munte. Vineri vremea se va menţine rece în estul ţării şi în zonele joase din sud. Cerul va fi noros, va ploua pe arii extinse în vest şi nord-vest, dar şi la munte, unde se vor acumula cantităţi importante de apă. Temperaturile maxime se vor încadra între 8-18 grade Celsius, iar cele minime între 4 şi 11 grade Celsius. În Bucureşti, în această săptămână ne aşteaptă temperaturi mai scăzute decât în mod normal, cer înnorat, condiţii de burniţă şi ploaie slabă. Temperaturile maxime vor fi de 11-12 grade, iar cele minime vor ajunge şi la 0 grade în zona preorăşenească.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net