Aşa recunoşti produsele false de post!
Vrei să cumperi produse de post? Atenţie ce alegi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune cum recunoaştem falsele produse de acest fel de pe rafturi.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă produsele de post pe care le găsim în magazine.
„Mâncarea trebuie gătită de noi înşine, după reţete tradiţionale de post agreate de biserica ortodoxă.
Produsele pe care le găsim la raft conţin multe E-uri, coloranţi, arome artificiale şi grăsimi.
Sfatul meu este următorul: Postul Paştelui presupune mai mult decât să ne abţinem de la carne, ouă, lapte şi brânzeturi.
Postul Paştelui este respectat doar dacă ne dorim noi cu adevărat, nu pentru că spun alţii sau pentru că aşa se procedează.
Postul Paştelui presupune purificare trupească şi sufletească.
Şi, pentru că suntem ceea ce mâncăm, aşa cum spune un proverb, măcar acum să mâncăm curat, natural, bun, alimenetele să fie ca o binefacere pentru organism şi nu nişte bombe calorice".
Deşi specialistul nostru nu recomandă să cumpărăm produse de post din magazine, totuşi, dacă nu ne putem abţine, ar trebui să ştim ce să alegem.
Pentru că nu toate produsele sunt de post!
„Atenţie mare la ceea ce scrie pe etichetă! În cazul în care pe eticheta alimentului observi E-uri, coloranţi, arome artificiale, conservanţi, gelatină, cazeină, derivate din ouă, albumină, componente de origine animală, colorant 120 roşu Carmin (acesta provine de la o insectă, deci produsul nu poate fi de post), atunci este indicat să nu cumperi. Pentru că te vei păcăli", spune prof. Mencinicopschi.
Click! spune:
În perioada Postului Paştelui, care a început pe 27 ianuarie şi ţine până la 15 aprilie, în magazine puteţi găsi produse de post gen: parizer de soia (circa 8-9 lei kg), pate vegetal la preţuri variind între de 2,5 lei/cutie şi 5 lei în funcţie de gramaj, brânză de soia la preţuri între 4,5 şi 6 lei/bucată, maioneză vegetală la 6-7 lei cutia, crochetele de post care se vând cu 4,9 lei.