Asigurarea obligatorie a locuinței, mai scumpă din 2018. De ce se întâmplă asta

Ultima actualizare:

    Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Fiecare proprietar de locuință din România, casă ori apartament de bloc, trebuie să aibă deja o poliță de asigurare în caz de dezastre naturale. În ciuda costurilor reduse ale poliței, între 10 și 20 de euro anual, doar puțin peste 18% din gospodăriile din România sunt asigurate. De anul viitor, asigurarea obligatorie va fi mai scumpă, și asta deoarece va cuprinde încă două riscuri.

Pagubele înregistrate în urma furtunilor și incendiilor nu pot fi recuperate de nici un posesor de poliță obligatorie PAD. Aceste riscuri sunt acoperite doar de o asigurare facultativă pentru locuință, ceea ce înseamnă op cheltuială în plus pentru români. Din acest motiv, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la modificarea legislației asigurărilor, pentru a include și aceste două calamități în lista celor asigurate prin polița obligatorie. Acest lucru va însemna automat majorarea poliței de asigurare. În acest moment, românii plătesc 10 euro pe an, pentru asigurarea locuinței în limita a 10.000 de euro valoare decontată, sau 20 de euro pe an, pentru asigurarea locuinței în limita a 20.000 de euro.

„Comisia de specialitate din care alături de ASF fac parte toti factorii implicaţi, îşi va finaliza activitatea printr-un raport final cu propuneri concrete. Se analizează intregul cadru legislativ având ca principal scop creşterea gradului de acoperire prin asigurarea obligatorie a riscurilor catastrofice identificate la nivel naţional”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, conform economica.net.În prezent, o asigurare obligatorie pentru locuințe asigură riscurile de cutremur, inundație și alunecare de teren, fenomene cu o frecvență mult mai rară decât a incendiilor și furtunilor. Din această cauză, creșterea valorii poliței ar putea fi însemnată. Însă, preluarea acestor două riscuri în polița obligatorie ar putea transforma asigurarea facultativă într-un produs lipsit de atractivitate. Acum, cei care vor să se pună suplimentar la adăpost și-au asigurat locuințele pentru spargeri, furt de bunuri și chiar inundații produse de vecini.

simeon stalpnicul png

Până la 31 august 2017, figurau ca asigurate la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) doar 1.650.397 de gospodării, ceea ce înseamnă 18,48% din numărul total. În București sunt 381.352 de polițe încheiate, adică 36,81% din locuințe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
politiajaf rsapolitianeamt jpeg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net