Ăsta e satul din Botoşani cu linie directă la Milano
Case cu etaj şi garduri din fier forjat în Dersca, un sat din Botoşani! Localitatea face notă discordantă cu multe comunităţi sărăcăcioase din judeţ, dar explicaţia este una simplă: 70% din locuitorii satului sunt plecaţi la muncă în Europa, majoritatea în Italia. Banii agonisiţi au fost investiţi în gospodării care de care mai arătoase.
Sătui de lipsuri, cei mai mulţi locuitori din Dersca (Botoşani) au luat drumul străinătăţii. După câţiva ani, în sat au răsărit vile, magazine, şcoli speciale şi linii de transport cu marile oraşe ale Europei.
Elena Chiţan are 65 de ani şi trei copiii, toţi plecaţi în străinătate. La bătrâneţe, are grijă de vila ridicată de ginerele ei în comună, de maşina cumpărată din Italia, dar, cel mai importat, a devenit o a doua mamă pentru nepotul ei, în vârstă de 12 ani. Elena Chiţan şi-a îngrijit nepotul din momentul în care părinţii acestuia au plecat la muncă în străinătate.
„Da, eu i-am fost ca o mamă. Îl hrănesc, îl iubesc, îl ajut cum pot. Am fost şi prin spitale cu el. A rămas la mine după ce au plecat părinţii în Italia. Aşa-i peste tot. Care-i bun de muncă pleacă, nu mai stă pe gânduri. Uite, eu, fără dinţi-n gură, şi moşneagul meu, cu un copchil aici“, povesteşte ea pentru adevarul.ro. O altă bătrână abia îşi stăpâneşte lacrimile. „Am doi copii în Italia. Sunt plecaţi de 17 ani. Ce să facă ei în sat? Dar tot mai bine ar fi fost să fie în ţară, aici, lângă părinţi. Că ne e tare dor de ei“, oftează tanti Cazacu. Viceprimarul din Dersca e optimist: „După 1990 s-a tot plecat. Acum nu mai are cine pleca. Au rămas bătrânii şi copiii. Dar se vor întoarce, fiindcă au investit în gospodării. Îi aşteptăm cu drag“, spune Constantin Ostafie.
Comenzi online la magazinul din sat
Pentru a ajunge în Peninsulă sau pentru a trimite pachete, localnicii trebuie doar să meargă în centrul comunei şi să se îmbarce pentru o călătorie la Roma sau la Milano. Din 1996, Romică Roman, unul dintre săteni, şi-a deschis o firmă de transport cu destinaţia Italia. Locul de unde pleacă autocarele se află lângă un supermarket, care îi aparţine tot lui Roman. Magazinul are produse alimentare româneşti, fiind prezentate pe o pagină web. Preţurile sunt în euro, iar localnicii plecaţi în Italia trebuie să comande online. Angajaţii magazinului fac pachetele la Dersca şi, de două ori pe săptămână, le trimit în Italia, inclusiv cu maşini dotate cu instalaţii frigorifice.