Astăzi este Ziua Internațională a Voluntariatului. Cum poți face parte din această lume

Ultima actualizare:

Astăzi este ziua celor care fac bine dezinteresat, „Ziua Internațională a Voluntarilor” (IVD), o sărbătoare internațională stabilită la nivel mondial de Adunarea Generală a ONU în 1985. Ce trebuie să faci pentru a deveni parte din această lume în care poate intra aproape oricine dar puțini rămân, îți spune Click!

Voluntarii IGSU
Oamenii deosebiți din lumea specială a voluntarilor IGSU. Foto: Fcb IGSU

Cel mai mare program de volunatriat din România este cel dezvoltat de Departamentul pentru Situații de Urgență, denumit „Salvator din pasiune”. Acesta a fost început în urmă cu șapte ani și este derulat prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă 

Instituția condusă de Raed Arafat a lansat tuturor celor care vor să facă bine și să vină în sprijinul semenilor prin voluntariat provocarea să se adreseze inspectoratelor pentru situații de urgență de la nivel județean 

„Este o zi în care recunoaștem și apreciem contribuția de necontestat a voluntarilor, dovedită în misiunile derulate în gestionarea situațiilor de urgență, precum și sprijinul acordat celor aflați în dificultate”, au declarat într-un comunicat reprezentanții IGSU  

Câți voluntari are IGSU  

De la debut, peste 7.700 de persoane au intrat în proiectul „Salvator din Pasiune” din dorința de a se implica, de a fi solidari cu nevoile altora, din responsabilitate civică și în sfârșit pentru a-i ajuta pe cei aflați în situații critice. În primele 10 luni ale acestui an, la nivel național, 1.703 persoane s-au înscris în acest program, iar 1.302 dintre acestea au parcurs deja cursul de prim ajutor de bază.  

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie a.c., tinerii salvatori au participat la 45.859 de intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență, precum și la peste 3.500 de activități destinate promovării măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență, în rândul comunităților. 

Cum devii voluntar IGSU 

Pentru a putea participa la intervenții alături de pompieri, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cât și etape de pregătire specifice pentru însușirea noțiunilor de prim ajutor, descarcerare și operațiuni de salvare. 

În plus ei trebuie să începlinească anumite condiții și să întocmească un dosar pe care să îl prezinte serviciului special din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență din zona în care locuiesc. 

Condiții pentru a deveni voluntar 

-vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani; 

-apt din punct de vedere medical; 

-să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie; 

-să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. 

Ce trebuie să conțină dosarul voluntarului  

-cererea de înscriere; 

-certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani); 

-copie după actul de identitate;  

-avizul psihologic; 

-actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare,  

-adeverinţa medicală 

-acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net