Astăzi se împlinesc 35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Care a fost ultimul său mesaj către Ceaușescu

Pe 28 noiembrie 1989, părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române și „Sfântul Ardealului”, trecea la cele veșnice. În acest an se împlinesc 35 de ani de la moartea sa, iar mii de credincioși continuă să meargă la Mănăstirea Prislop, locul în care a fost înmormântat și care a devenit un important loc de pelerinaj.

Arsenie Boca. Foto: arhiva.
Arsenie Boca. Foto: arhiva.

Arsenie Boca, născut în 1910 în satul Vața de Jos, a fost un om al credinței, un călugăr care a avut un impact profund asupra oamenilor din jurul său, dar și asupra culturii religioase din România. Călugărul a fost cunoscut pentru învățăturile sale spirituale, dar și pentru predicțiile și viziunile pe care le-a avut în timpul vieții sale.

O viață de jertfă și învățătură

În tinerețe, Arsenie Boca a urmat cursurile Seminarului Teologic din Sibiu, iar ulterior a intrat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde și-a început viața monahală. A fost considerat un om înzestrat cu daruri speciale, fiind capabil să vindece trupuri și suflete prin cuvântul său, dar și prin rugăciune. A fost un mare duhovnic al secolului XX, fiind căutat de mii de oameni care căutau alinare și îndrumare spirituală.

Pe lângă activitatea sa religioasă, Arsenie Boca a fost și un artist talentat, pictând icoane deosebite, multe dintre ele aflate în Mănăstirea Prislop, unde a trăit mare parte din viața sa. De asemenea, a fost un om care a avut o viziune profundă asupra realității sociale și politice a vremii, exprimându-și opiniile despre regimul comunist, despre închisoare și despre viața de după moarte.

Ultimul mesaj către Ceaușescu

Una dintre cele mai cunoscute povești din ultimele sale zile de viață este legată de mesajul pe care Arsenie Boca l-ar fi transmis către dictatorul Nicolae Ceaușescu, un mesaj care, se spune, a fost premonitoriu și tragic. Potrivit unor mărturii ale celor care l-au cunoscut, părintele Arsenie ar fi spus: „Spuneți-i lui Ceaușescu că nu mai apucă Crăciunul”.

Această afirmație a fost interpretată de unii ca o predicție a sfârșitului regimului comunist, care urma să se prăbușească în decembrie 1989, în doar câteva zile după moartea sa. Această „viziune” a devenit simbolică, fiind considerată un semn al sfârșitului unei ere autoritare, iar faptul că a fost rostită de un om venerat de mulți ca un sfânt adaugă o dimensiune mistică acestei relatări.

Moartea și înmormântarea sa

După moartea sa, au circulat numeroase speculații și povești legate de cauzele decesului său. Unii susțineau că părintele Arsenie ar fi fost supus unui tratament dur din partea Securității, fiind torturat și maltratat în închisorile regimului comunist. Alții credeau că el a fost „ucis” din cauza cunoștințelor sale despre anumite aspecte ale regimului. În orice caz, moartea sa a rămas un subiect învăluit în mister și în povești fascinante, dar nu mai puțin dureroase.

În 4 decembrie 1989, Arsenie Boca a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. Slujba a fost oficiată de un număr mare de preoți, iar mulți dintre cei care au fost alături de el în ultimele zile ale vieții sale au participat la înmormântare.

Mărturiile celor care au fost martori la acest eveniment sunt încă vii. Unii au vorbit despre o lumină misterioasă care a înconjurat sicriul său, iar alții au afirmat că, atunci când sicriul a fost întors cu 180 de grade, au văzut cum părintele Arsenie a deschis ochii pentru o clipă. Alte persoane au simțit un miros puternic de smirnă și tămâie care ieșea din mormântul său, semn al prezenței sale spirituale.

Controversele legate de canonizarea sa

În 2019, Arsenie Boca a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, iar numele său a fost inclus în calendarul ortodox. Totuși, acest moment nu a fost lipsit de controverse, mai ales din cauza divergențelor legate de viața și activitatea sa. Unii critici au subliniat că există prea multe povestiri contradictorii despre viața lui, iar altele au fost considerate exagerări. Cu toate acestea, figura sa continuă să fie respectată de milioane de români, care îl consideră un sfânt și o sursă de inspirație spirituală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
incendiu Los Angeles, captura video jpg
calatorie in timp jpg
termometru jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net