Atenţie, controlorii RATB umblă fără uniformă!
RATB îi obligă pe controlori să poarte uniformă în timpul serviciului. Şi ce dacă? Îşi spun angajaţii care urcă în autobuze să verifice biletele călătorilor îmbrăcaţi după cum îi taie capul. Puţini mai sunt aceia care pleacă pe teren aşa cum scrie la carte.
Nu vor să fie recunoscuţi pe stradă sau pur şi simplu nu le place uniforma impusă de RATB. Altfel nu ne explicăm de ce pleacă în control îmbrăcaţi ca în timpul liber. Reporterii Click! au dat zilele trecute peste un grup de controlori care aştepta să urce într-unul din autobuzele oprite în staţia de la Piaţa Romană.
Fiecare purta câte o ţinută diferită: bluză roşie şi pantaloni negri trei sferturi, bluză albă şi pantaloni lungi, cămaşă şi pantaloni bej sau cămaşă albastră şi pantaloni închişi la culoare. Doar discuţiile pe care le aveau între ei şi legitimaţiile purtate la gât trădau faptul că sunt controlori şi nu doar simpli călători.
„Corpul de control RATB este format din echipe de doi, trei controlori, în ţinută vestimentară tip (gris-bleumarin), împuterniciţi să constate şi să sancţioneze contravenţiile din mijloacele de transport în comun, pe întreaga durată a prestaţiei efectuată de RATB", se arată pe site-ul Regiei.
Cine este prins că circulă fără bilet de călătorie trebuie să plătească o suprataxă de 50 de lei şi primeşte un card. Acesta este valabil doar pe mijlocul de transport în care a fost prins, până la capătul liniei respective. Dacă nu plăteşte pe loc, contravenientul poate achita amenda în 48 de ore la centrele de bilete RATB sau la BRD.
Aşa trebuie să fie costumaţi!
Controlorii RATB sunt uşor de recunoscut dacă respectă regulile. Poartă uniforme de culoare bleumarin şi cămaşă bleu sau albă. Aceştia se legitimează cu delegaţia nominală şi insigna de control cu număr de serviciu şi sunt obligaţi să înmâneze contravenientului identificat dovada de constatare. În plus, ei au asupra lor aparatură specifică, cititorul portabil de carduri.
Click!spune
În Capitală sunt 125 de linii de mijloace de transport în comun, dintre care 81 de linii de autobuze, 25 de tramvaie şi 19 de troleibuze. Totodată, în cadrul Regiei de Transport sunt în jur de 50 de controlori pe sector, adică aproape 300 în tot oraşul, care lucrează în două ture a câte 8 ore. În weekenduri, ei vin la serviciu în funcţie de planificare. RATB vrea să introducă controlori în fiecare mijloc de transport în comun.