Atenție fermieri! Uniunea Europeană anunță vineri ce se întâmplă cu importurile de cereale din Ucraina

Emoții vineri pentru fermierii români care așteaptă o decizie capitală de la Comisia Europeană. Pe 15 septembrie expiră interdicția impusă de autoritățile europene Ucrainei de a vinde cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, recolta din țara vecină putând doar tranzita aceste țări. Dacă Bulgaria a decis unilateral să permită cumpărarea de cereale, celelalte țări vor prelungirea embargoului. 

Fermierii români amenință că vor ieși în stradă dacă se vor relua importurile cerealelor din Ucraina
Fermierii români amenință să blocheze vămile și Portul Constanța. Captură antena3.ro

Ce trebuie să știți despre interdicția pentru cerealele din Ucraina 

În mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina.  

A fost pusă și o condiție, ca autoritățile din cele cinci țări condiţia să nu împiedice tranzitul către alte ţări. Măsura, care expiră la 15 septembrie, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă din cauza supraofertei. 

Fermierii români, strigăt de ajutor către Uniunea Europeană

„Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita «amenințările la adresa securității alimentare a lumii» și totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflați în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieței. 

Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei, exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, în mod special România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor, cauzând pierderi importante, deoarece au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție (cheltuieli cu inputurile, carburanți, forța de muncă etc.).  

România s-a sacrificat și a facilitat importul și tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina, care cumulat cu efectele indirecte, respectiv creșterea substanțială a prețurilor inputurilor, a dus ca în prezent cca 45% din fermierii noștri să fie în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza prețurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (Grâu, Orz, Rapiță, Floarea Soarelui și Porumb), care nu au acoperit costurile de producție foarte mari, cauzate de efecte indirecte. 

Au crescut cantitățile importate/tranzitate pentru că nu au fost mijloace de supraveghere și control. Forțarea să se dubleze cantitățile «tranzitate lunar, pe mare», până la 4 milioane tone va crea un haos și mai mare, o prăbușire a prețurilor și colaps/faliment pentru foarte mulți fermieri din România. 

Dacă nu se va prelungi interdicția importurilor după 15 septembrie 2023, atunci prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru fermierii din România, în special, și, se va reduce semnificativ achiziția produselor agricole din țara noastră, inclusiv pentru procesare, în detrimentul celei din Ucraina, chiar dacă nu îndeplinește aceleași condiții de calitate și rigoare a tehnologiei de producție, care forțează creșterea costurilor de producție din UE. Cu toate acestea consumatorii europeni plătesc același preț ridicat pe produse mai puțin calitative. 

Infrastructura de transport și depozitare este insuficientă și este pusă sub o presiune constantă. 

Deși aparent blocajele logistice semnificative din port s-au diminuat, acest lucru, este doar pentru că s-a interzis accesul în Port Constanța fără programare și rezervare la Administrația Porturilor Maritime Constanța, forțând să se pună presiune pe depozitare și transport. 

Totodată, operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina, a permis pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României cu destinația comerț intracomunitar, dar și import din Ucraina în Moldova, importarea din Moldova în România, ca fiind produse agricole în documente de origine Moldova, deși erau produse din Ucraina, transportate inclusiv prin mijloace de transport din Ucraina.

De altfel, s-a făcut export în state terțe prin România, creând astfel premise pentru descărcarea unor cantităţi importante în țara noastră și pentru care riscăm să pierdem încrederea partenerilor noștri consacrați pentru că a fost amestecată cu marfă Ucraina care nu îndeplinește aceleași criterii precum cea produsă în UE(...)”este o parte din scrisoarea comună a mai multor asociații patronale ale fermierilor, grupate în Alianța pentru Agricultură și Cooperare preluată de agro-tv.ro

Ucraina vrea ca fermierii să poată vinde oriunde 

Reprezentanții Ucrainei au cerut oficial joi Comisiei Europene retragerea interdicției și blocarea oricărui demers al statelor est-europene de a prelungi unilateral restricţiile.  

Este vorba de blocarea importurilor de produse alimentare din Ucraina după data de 15 septembrie, când expiră dispensa dată de Uniunea Europeană. Motivul? Ucraina spune că ar fi ilegal şi ar afecta interesele economice comune.  

Premierul Marcel Ciolacu despre anunțul Consiliului Eiropei

”Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri. 

Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a declarat Marcel Ciolacu conform news.ro, după ședința de guvern de joi 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net