176 de nave cu cereale, blocate în Marea Neagră! ONU vrea să renegocieze cu Rusia

#Război Ucraina-Rusia

176 de nave cu cereale sunt blocate în Marea Neagră, după ce Rusia a oprit acordul intermediat de ONU pentru a permite transporturile din Ucraina. Turcia a dat asigurări că acestea vor fi inspectate cât mai curând.

Mai multe nave sunt blocate în Marea Neagră (Foto: Epa Efe)
Mai multe nave sunt blocate în Marea Neagră (Foto: Epa Efe)

Rușii s-au retras din acordul pe care l-au semnat pe 22 iulie la Istanbul, după atacul ucrainean cu drone de sâmbătă, asupra Flotei ruse din Marea Neagră. Oficialii de la Kremlin susțin că acestea au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Memoriile tulburătoare ale unei copile de 12 ani, despre războiul din Ucraina: «Eram îngrozită»

Mai mult, rușii au acuzat că Ucraina a avut ajutor din Occident, pentru acest atac. Duminică, Rusia a anunțat că a examinat dronele folosite în atacul de la Sevastopol şi susţine că ele au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor.

Vezi și: Un apropiat al lui Vladimir Putin a murit în circumstanţe suspecte. Era supranumit „copilul minune al gazului” din Rusia

Conform rezultatelor recuperate din memoria instrumentelor de navigaţie, s-a stabilit că lansarea dronelor a fost efectuată de pe coasta din apropierea oraşului Odesa”, a precizat Ministerul rus al Apărării. Acesta a mai afirmat că atacul a fost executat cu 16 drone şi că a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra. În urma atacului, rolul Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost redus cu 70%. Fregata „Amiral Makarov” a fost avariată și pentru ceva timp nu va putea lansa lovituri cu rachete „Caliber”.

Vor avea loc noi negocieri

Ucraina a negat atacul și a acuzat Rusia că şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol, pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU, privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră – acord vital pentru țările sărace din Africa și Orientul Mijlociu. Drept urmare, în urma anunțului făcut de oamenii lui Vladimir Putin, 176 de nave cu cereale au rămas blocate în Marea Neagră.

Iată și: Clipe de coșmar în Rusia! Un avion militar s-a prăbușit peste un bloc / Video

Turcia, care este direct implicată în această mediere, a fost înștiințată de Rusia asupra deciziei acesteia de a-şi suspenda participarea la acord. Personalul rus din cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea, încă se află la Istanbul, a informat duminică Ministerul turc al Apărării.

Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina continuă în aceste zile, la Istanbul. Navele aflate în aşteptare pe Marea Neagră - în număr de 176, potrivit Ucrainei - vor fi și ele inspectate, însă, în prezent, nici o altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, a precizat Ministerul turc al Apărării, într-o conferință de presă.

Te-ar putea interesa și: Scenariul unui război nuclear, discutat tot mai des! Ce achiziționează statul român

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat duminică amânarea cu o zi a călătoriei sale la summitul Ligii Arabe ce se desfăşoară la Alger, pentru a putea vorbi cu oficialii ruși, în speranța că va readuce Kremlinul în acord.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net