Atenţie mare cum păstrezi mâncarea când e caniculă afară!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Temperaturile ridicate de afară dar şi cele înregistrate în locuinţa ta pot altera alimentele, dacă nu ştii cum să le protejezi de căldură.Chiar dacă păstrezi mâncarea la rece, trebuie să cunoşti şi alte reguli esenţiale pentru a-ţi proteja sănătatea şi pentru a nu fi nevoit să arunci alimentele la gunoi.

Cum alegi fructele şi legumele?

Nu cumpăra fructe şi legume care sunt lovite sau pătate. Căldura va grăbi deteriorarea lor, astfel încât este recomandat să le alegi cât mai proaspete şi intacte.

Asta dacă nu doreşti să le consumi imediat ce ai ajuns acasă.

Nu lăsa alimentele la temperatura camerei

Scurtează perioada de timp pe care alimentele pe care le mănânci sau găteşti o petrec la temperatura camerei.

De asemenea, nu lăsa mâncarea gătită să stea la temperatura camerei. Excepţie de la această regulă o fac mâncărurile fierbinţi, pe care abia le-ai luat de pe foc.

Este indicat ca aceste mâncăruri calde să nu fie puse în frigider imediat, ci să fie lăsate să se răcească. Pentru a grăbi răcirea, scufundă vasul în apă rece.

Depozitează corect mâncarea

Ţine alimentele separate unele de altele, în pungi, diferite recipiente sau învelite în prosoape de hârtie. Evită să le depozitezi în frigider ambalate în pungi de plastic deoarece plasticul transpiră, iar legumele şi fructele se vor strica.

Dezgheaţă alimentele în frigider

Foloseşte acest tip de dezgheţare pentru a evita ca alimentele să fie afectate de căldură. Lăsându-le în cameră sau pe balcon ai putea să uiţi de ele şi astfel, trecând mai mult timp decât e necesar pentru dezgheţare, acestea riscă să se altereze.

Congelează rapid produsele

Atunci când vrei să pui la congelator diferite produse, scurtează timpul pe care acestea îl petrec în bucătărie. Reducerea acestei perioade le va ajuta să rămână într-o stare mai bună.

Nu găti în cantităţi mari

Vara, mâncarea gătită se poate strica foarte repede. De aceea este indicat să găteşti puţin, doar pentru cât se mănâncă la o masă. Altfel, rişti ca la reîncălzirea mâncării să constaţi că are deja un gust ciudat.

În plus, dacă găteşti „moderat" pentru o singură masă, faci şi o economie substanţială la bani: mâncarea pe care o arunci nu a fost „gratis"!

4 grade în frigider, -18 în congelator

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a dat câteva sfaturi despre cum să păstrăm alimentele pe timp de caniculă.

„În primul rând, orice gospodină trebuie să ştie că alimentele se refrigerează la patru grade Celsius, iar în congelator trebuie să existe o temperatură de -18 grade Celsius. Dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, atunci mâncarea gătită, dar şi oricare alt produs alimentar, riscă să se altereze.

În al doilea rând, trebuie evitată contaminarea încrucişată! Nu depozita în frigider, laolaltă, podusele din carne, produsele lactate şi mâncărurile gătite! Sucul care se scurge din cărnuri poate contamina celelalte alimente, iar tu rişti să te îmbolnăveşti grav".

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net