Atenţie! S-a schimbat legea concediilor medicale. La ce să fii atent
Mulţi români au două sau mai multe job-uri. Situaţia este mai complicată atunci când trebuie să-şi ia concedii medicale. Dacă îşi imaginau că pot lucra în perioada în care figurează bolnavi, se înşală. Un proiect de lege, adoptat miercuri de Guvern, nu permite acest lucru, iar amenzile sunt uriaşe.
Acelaşi act normativ mai prevede modificări şi în cazul asigurării medicale a persoanelor fără venit şi a concediilor medicale pentru îngirijrea copiilor bolnavi, dar şi ale persoanelor care merg în zonele cu risc epidemiologic.
Angajatul care îşi ia concediul medical la unul dintre angajatori, în schimb îşi continuă activitatea la celălalt, este pasibil de amendă. Dar sancţiuni usturătoare sunt prevăzute şi pentru angajatori, dar şi pentru medici care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, scrie Hotnews.ro.
Amenzi noi pentru angajaţi
Noul proiect legislativ prevede sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat de concediu medical, la celălalt angajator îşi desfăşoară activitatea curentă. Acest fapt duce la amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata sau, după caz, recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.
Amenzi pentru angajatori
Proiectul legislativ va reglementa şi creşterea cu 1.000 de lei a sancţiunilor pentru angajatori, ajungând de la 3.500 lei la 6.000 lei pentru cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale CAS documentele justificative pentru verificarea modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Vor fi amendaţi şi cei care nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal, refuză nejustificat plata acestora sau nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune.
Ce amenzi primesc medicii
În cazul medicilor amenzile sunt şi mai drastice, de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, pot lua amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Concedii medicale pentru persoanele fără venituri
Se modifică şi plafonul maxim în acordarea concediilor medicale persoanelor fără venituri, adică se schimbă baza lunară de la care se calculează suma acoperită în cazul unui concediu medical. Ei vor fi acoperiţi în limita valorică a trei salarii minime brute pe ţară, şi nu 12 salarii ca până în prezent. Sunt exceptate concediie de maternitate care au dreptul tot la 12 salarii minime brute pe ţară garantate în plată.
Concediu medical pentru copilul bolnav
În actul normativ se mai precizează că asiguraţii au dreptul la concedii pentru îngrijirea copilului cu probleme medicale până la 18 ani, nu până la 16 ani, aşa cum a fost până în prezent.
Ce fac cei care merg în zone cu epidemii
O altă modificare prevăzută de acest OUG îi vizează pe românii care se deplasează în zone cu epidemii. Când revin în ţară şi intră în carantină, vor avea indemnizaţie doar cinci zile, nu 14 zile, aşa cum a fost până acum. Preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, a explicat că această măsură este una de responsabilizare a celor care ştiu că zonele în care pleacă sunt cu risc şi sunt nevoiţi să stea în carantină la întoarcere.