Atenţie! Soarele arde vara asta mai rău ca niciodată
Se ştie că exploziile solare scad cu câteva procente stratul de ozon din stratosferă, ceea ce înseamnă că o concentraţie mai mare de ultraviolete (UV) ajunge pe Pământ. Tocmai de aceea, în această vară, expunerea prelungită la soare, fără protecţie, e foarte periculoasă.
Când se aplică crema protectoare?
Medicii spun că nu există loţiuni pentru plajă care să ne protejeze 100%. Totuşi, dacă le folosim corect, acestea pot preveni apariţia cancerului de piele. Tocmai de aceea este bine să le aplicăm pe piele cu 20 de minute înainte de a ieşi afară.
Protecţie maximă pentru copii
Factorul de protecţie solară (FPS) al cremelor de plajă variază de la 2 la 50+, iar el trebuie ales în funcţie de tipul pielii. Persoanele blonde, roşcate, şatene, cu ochi verzi sau albaştri şi cu pielea albă trebuie să folosească o cremă cu FPS 50+, iar, pe măsură ce pielea se bronzează, pot folosi o loţiune cu FPS mai mic. Şi pentru copii este recomandată crema cu FPS 50+. Atenţie, părinţi! Studiile arată că expunerea neprotejată la soare în copilărie creşte riscul de a face cancer de piele la maturitate. Tot aici intră şi persoanele cu multe aluniţe pe piele.
FPS 20-30 pentru şateni şi bruneţi
Persoanele şatene cu ochi căprui şi cele brunete, care se bronzează uşor, pot folosi creme cu FPS 20-30. Chiar dacă au pielea mai închisă la culoare, nu înseamnă că pot ieşi la plajă fără protecţie. Şi în cazul lor este valabilă regula potrivit căreia, cu 20 de minute înainte de a merge la plajă, trebuie să se ungă cu loţiune protectoare.
Nu amestecaţi crema cu fardurile
E foarte important de ştiut ca doamnele şi domnişoarele să nu combine produsele de machiaj cu crema pentru plajă. Şi asta, pentru că loţiunea va fi mai puţin eficientă şi pentru că amestecul favorizează apariţia acneei.
Protejaţi-vă ochii!
Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi pentru ochi. Ele cresc riscul de cataractă. Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiaţiile UVB. Ochelarii de soare ar trebui să ofere o protecţie de 99% împotriva razelor UVB şi de cel puţin 95% împotriva radiaţiilor UVA.
Click!spune
Soarele a intrat în cel de-al 24-lea ciclu de activitate, la data de 8 ianuarie 2008, iar 2013 marchează sfârşitul lui. Ciclurile de activitate solară sunt determinate de câmpul magnetic al soarelui, care se inversează, în medie, o dată la 11,2 ani. Activitatea se măsoară în numărul de erupţii solare, de pete solare şi de radiaţii. Potrivit specialiştilor, ciclul solar 24 va avea un număr maxim de 90 de pete solare.
Niveluri de pericol
Energia radiaţiilor ultraviolete (UV) poate distruge viaţa până la un metru adâncime în sol şi sunt responsabile pentru grave afecţiuni ale pielii, inclusiv cancer, spun experţii în domeniu. Dumitru Baltă, meteorolog la ANM, ne descrie scala de pericol al acestor radiaţii solare extrem de pericluoase.
Nivel I şi II - nivel slab, UV produc înroşirea pielii în mai mult de 2 ore, nu este periculosNivel III şi IV - nivel mediu, pielea se înroşeşte în 1-2 oreNivel V şi VI - nivel mare, periculos pentru cei cu pielea albă (fără pigmenţi), pielea se înroşeşte în 30 - 60 de minuteNivel VII -VIII - extrem de periculos, expunerea la soare trebuie să fie minimă, iar corpul camuflat cu îmbrăcăminte de in sau cânepă şi pălărieNivel IX şi X - poate produce grave leziuni ale pielii, arsuri grave, iar celulele măduvei osoase pot suferi modificări ireversibile.
«La orice aluniţă suspectă, prezentaţi-vă la medic!»
"Persoanele care au aluniţe, pielea deschisă la culoare sau arsuri prezintă un risc mai mare de a dezvolta un melanoma malign (n.r. tumoră la nivelul pielii) . Zonele cu risc ridicat sunt: faţa, gâtul şi umerii. De aceea, autoexaminarea periodică şi controlul dermatologic anual sunt foarte importante. La orice aluniţă suspectă trebuie să ne prezentăm la medicul de familie. Descoperit precoce şi tratat corect, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri", ne-a declarat şeful Departamentului Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti, dr. Dan Jinga.