Atenţie! Vine potopul în 15 judeţe
S-au rupt norii. Meteorologii nu mai contenesc să dea avertizări de ploi torenţiale. O viitură a smuls din faţa porţii o bătrână. Hidrologii sunt în alertă pentru râurile din Moldova şi pentru Dunăre.
Moldova a fost devastată de furtuni puternice, cu grindină, fulgere, tunete şi rafale de vânt. O viitură a smuls, pur şi simplu, o femeie în vârstă, din comuna Perieni, judeţul Vaslui, care a murit cumplit, în torenţi.
Galaţi: Sute de grădini şi sere au fost inundate şi distruse de furtuni
Cea mai grea situaţie este în judeţul Galaţi, în partea de nord-vest, zonă cunoscută pentru serele de legume. Sute de grădini şi sere, zeci de gospodării au fost inundate în urma ploii torenţiale de miercuri seară.
Sibiu: O maşină a fost luată de ape cu garaj cu tot
Furtunile au pus la pământ culturile din judeţele Buzău, Vrancea şi Argeş. În sudul judeţului Vaslui, râurile au ieşit din albii şi au inundat zeci de gospodării şi sute de hectare de culturi.
O ploaie cu grindină a distrus peste 200 de hectare de porumb, în judeţul Buzău. În Piteşti, a plouat cu găleata şi a căzut grindină. În Zalău, judeţul Sălaj, canalizarea a fost depăşită de cantitatea enormă de apă, iar străzile din centrul oraşului şi subsolurile a patru scări de bloc au fost inundate. Imagini tulburătoare au fost văzute şi în judeţul Sibiu, în localitatea Blăjel.
O ploaie torenţială a generat o viitură puternică ce a măturat zeci de gospodării, a luat pe sus animalele din curţile oamenilor, iar o maşină a fost dusă de apă cu garaj cu tot. Pentru securitatea oamenilor, a fost oprită alimentarea cu apă şi gaz a localităţii.
Pericolul nu a trecut. Meteorologii au emis o avertizare „cod galben" de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, valabilă până în jurul orei 22.00. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Braşov, Covasna şi Harghita. Pentru aceste judeţe, precum şi la munte, hidrologii au emis alerte de inundaţii, viituri, torenţi şi scurgeri de pe versanţi.
Unsprezece oameni au murit, mii de persoane au fost evacuate, zeci de localități sunt sub ape, iar Dunărea mătură totul în calea ei. Se află la cote istorice, cele mai mari din ultimii 500 de ani. Sunt afectate grav localităţi din estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria și Ungaria. Hidrologii români se aşteaptă ca viitura din Ungaria să ajungă la noi până în 13 -15 iunie. Autorităţile din România spun că nu se vor institui „coduri" de inundaţii pe Dunăre.
GERMANIA. În Bavaria, două diguri de pe Dunăre și râul Isar s-au rupt, provocând inundații de trei metri în orașul german Deggendorf.
AUSTRIA. La Viena, Dunărea a atins nivelul maxim ieri, fiind inundată zona portului și restaurantele aflate pe malul fluviului, orașul nu era în pericol, datorită unui sistem de canalizare special creat.
SLOVACIA. Capitala Slovaciei, Bratislava a fost afectată, în zona istorică a orașului. Oamenii sunt nevoiți să circule cu bărcile din cauza apelor revărsate ale Dunării, care a măsoară 9,9 metri, peste cel istoric din 2012. Locuitorii din cartierul Ligetfalu au fost sfătuiți să se pregătească de evacuare.
UNGARIA. La Budapesta, autoritățile maghiare au decretat stare de alertă din cauza viiturii de pe Dunăre ce urmează să ajungă, duminică sau luni. Accesul pe Insula Margareta, precum și pe malurile Dunării este interzis, iar în cartierul Romai a fost amenajat un sistem de diguri mobile.