Au ajuns la spital din cauza căştilor de copiat la Bac
Copiatul la Bac dăunează grav sănătăţii. Câţiva tineri au ajuns la spital după ce au vrut să copieze la examen folosind metode „hi-tech”. Şi-au montat căşti milimetrice în urechi, dar nu au mai reuşit să le scoată.
Patru candidaţi la Bac din Târgu Jiu au venit la spital pentru a le fi scoase din ureche receptoarele care tocmai îi ajutaseră să înşele vigilenţa profesorilor supraveghetori.
Un tânăr s-a prezentat la Secţia ORL sâmbăta trecută, iar alţi trei luni, după proba la limba şi literatura română.
„Primul cred că experminenta să vadă cum funcţionează. Este vorba de un receptor de dimensiuni foarte mici care se introduce, prin conductul auditiv extern, şi ajunge cu ajutorul unui magnet pe timpan. Problema este că dacă în conductul auditiv există cerumen sau altceva nu mai poate fi scos de acolo. Ei încearcă să-l scoată tot cu magnetul şi, dacă nu reuşesc, vin la noi", spune medicul Gheorghe Stanciu de la Secţia ORL a spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
Metoda „căştilor invizibile" a fost la modă şi în anii trecuţi. Şi atunci, mai mulţi elevi au cerut ajutorul medicilor pentru a-i scăpa de magneţii rătăciţi prin urechi. Nu puţini au fost cei care au ajuns pe masa de operaţie, cu diverse complicaţii. Dar tot nu s-au lecuit. Medicii atrag atenţia că astfel de practici pot duce la probleme serioase de sănătate, putând să se lase chiar cu pierderea auzului.
Aşa zisele căşti sunt nişte magneţi minusculi care se introduc profund în ureche până când ating timpanul. Ei sunt făcuţi să vibreze de o bobină. Aceasta este alimentată dintr-un amplificator legat la o baterie de 9 V.
E nevoie de hands-free-ul unui telefon, de la care se taie casca şi rămâne doar microfonul, iar firele rămase libere se cuplează la intrarea amplificatorului. Semnalul din hands-free este trimis către bobină, aşa că vibraţiile sunt percepute ca şi cum sunetul e dat de nişte căşti puse pe urechi.