Au fost 7 mari și tari, acum doar 2 mai sunt primari. Onțanu, reținut
Administrația locală din Capitală a fost amputată la propriu. După Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman și Cristian Popescu-Piedone, a venit rândul edilului de la sectorul 2 să fie reținut pentru presupuse acte de corupție. DNA l-a reținut pe Neculai Onțanu pentru luare de mită și a înaintat Curții de Apel o cerere de arestare pentru 30 de zile.
Cinci din şapte, până acum. Doar doi primari aleși de electorat mai sunt în funcție, după ce cinci dintre ei au fost săltați pentru corupție. Edilul sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită. Iată ce spun procurorii:
„În perioada 2006 – 2007, inculpatul Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil” (…) „ Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onțanu și avea o valoare de piațăde aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive. Inculpatului și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. La data de 24 martie 2016, inculpatul Onțanu Neculai urmează să fie prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.
Seria neagră a reținerilor fost deschisă de Marian Vanghelie, arestat pe 14 martie pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. Andrei Chiliman a scăpat de arest, dar a fost pus sub control judiciar în iunie 2015, după ce a fost acuzat de perceperea unor comisioane în schimbul atribuirii unor contracte. Sorin Oprescu e cercetat în libertate sub acuzaţia de luare de mită. N-a vrut să demisioneze, dar a fost suspendat. În prezent are drept de muncă la Spitalul Universitar. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, e anchetat în stare de libertate pentru abuz în serviciu în „dosarul Colectiv”. El a fost arestat preventiv anul trecut, însă liberat de Curtea de Apel București. După căderea lor, oraşul a rămas cu probleme grave nerezolvate.
Toţi riscă ani buni de închisoare
Neculai Onțanu. Primar al sectorul 2 din anul 2000, n-a avut adversar la sectorul 2. S-a remarcat prin mesele festive (fasole cu cârnați și sarmale cu țuică) organizate de Ziua Națională și Ziua Europei. În mandatele sale, sectorul 2 a fost campion la reabilitarea termică a blocurilor. Lucrăile au fost executate exclusiv din banii primăriei, însă locatarii s-au plâns că ele au fost de slabă calitate. A fost considerat nevinovat în cazul Ionuț Anghel, băiețelul de 4 ani ucis de maidanezi într-un parc din sectorul 2, însă aproape un an după acel incident a evitat interviurile și expunerea în public. A preluat conducerea interimară a UNPR când colegul de partid și de epoleți Gabriel Oprea a demisionat din cauza problemelor cu Justiția.
Sorin Oprescu. Cei care încă mai trăgeau nădejde că Oprescu va construi autostrada suspendată au motive mai serioase să deplângă situaţia dramatică în care a ajuns oraşul. Sorin Oprescu nu a apucat să rezolve problema apei calde şi a căldurii, servicii care sunt sub semnul întrebării în prag de iarnă. Edilul nu a reuşit să comaseze RADET şi ELCEN pentru ca bucureştenii să nu mai fie, an de an, prinşi la mijloc în războiul dintre producătorul şi furnizorul de agent termic.
Marian Vanghelie. Locuitorii din sector aşteptau demararea lucrărilor la imensul cartier de locuinţe din Şos. Ghencea (28.700 de apartamente), promis în 2013, în urma unui parteneriat public-privat. O companie chineză s-a arătat interesată să investească sute de milioane de euro aici, însă când edilul a intrat în vizorul DNA, proiectul a fost îngropat. Deşi a stat 15 ani la primărie, Vanghelie n-a reuşit niciodată să învingă în lupta cu gunoaiele stradale, sectorul său fiind singurul din Bucureşti care nu a angajat o firmă de salubritate.
Cristian Popescu Piedone. Fostul primar de la sectorul 4 s-a retras definitiv din viața publică, ca urmare a dosarului de urmărire penală deschis pe numele său. El e cercetat în stare de libertate și a scăpat și de cauțiunea record care i-a fost cerută de DNA (mai multe detalii aflați în acest articol). Cu două săptămâni înainte de tragedia din “Colectiv”, a atribuit un contract de 40 milioane de euro pentru termoizolarea a 160 de blocuri. Sectorul 4 stă cel mai prost la acest capitol. Jurnalistul Cătălin Tolontan susţine că acest contract a fost dat pe ochi frumoşi unei firme din anturajul unui subaltern de-ai săi, directorul de Achiziţii.
Andrei Chiliman. N-avea adversar pentru un nou mandat, însă s-a compromis total când a fost trecut de DNA în galeria primarilor penali. Procurorii i-au interzis să mai fie primar, din cauza problemelor cu legea. El a lăsat un cartier de locuinţe sociale (pe strada Odăi) şi un bloc cu 280 de apartamente pentru tineri în fază de proiect. N-a mai apucat să extindă programul de reabilitare termică la case şi e greu de crezut că cine îi va urma la primărie va continua proiectul. Totodată, intenţiona să folosească energie „verde” pentru încălzirea sediului din Bd. Banu Manta şi a şcolilor.