Au luptat pentru zeci de pacienți, dar au pierdut lupta cu coronavirusul. Trei asistente au murit în doar 24 de ore
Au luptat pentru fiecare pacient pe care l-au avut, dar în final chiar ele şi-au găsit moartea pe un pat de la Terapie Intensivă. Trei asistente medicale au murit din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore. ”Trei colege au pierdut lupta cu COVID-19 după ce, la rândul lor, au îngrijit şi salvat zeci de pacienţi de această boală”, anunţau sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară.
Trei nume: Cecilia Dina, asistentă medicală la Secţia Medicină Internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, 48 de ani, Mihaela Ionescu, asistentă medicală la Secţia Boli Interne a Spitalului Orăşenesc Balş, 47 de ani, Ana Maria Ciudar, asistentă medicală la Serviciul de Ambulanţă Arad-Substaţia Ineu, 48 de ani. Acelaşi sfârşit tragic: ucise de infecţia cu COVID-19!
Colegii au căutat plasmă pentru Cecilia
Cecilia Dina era internată de aproximativ două săptămâni la spitalul din Slatina, cu COVID-19. Vestea morţii ei a fost confirmată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Dan Stana. „S-a stins în această dimineaţă, la ora 6.00. S-a încercat tot ce se putea, dar...“, a menţionat managerul.
Asistenta avea 48 de ani, iar pentru salvarea sa apropiaţii şi colegii au făcut apel public pentru donarea de plasmă, care s-a crezut că ar putea-o salva. În cele din urmă efoturile echipei medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au dovedit zadarnice, trupul asistentei cedând. Este a doua victimă din Spitalul Judeţean Slatina răpusă de virus, o altă asistentă, din cadrul secţiei Chirurgie, decedând în vară, în timpul spitalizării.
Membrii familiei Mihaelei sunt bine
Mihaela Ionescu a fost tratată iniţial la spitalul din Balş, acolo unde trata chiar pacienţii bolnavi de COVID-19.
Testul pozitiv a fost făcut în 16 octombrie, iar în 18 octombrie femeia s-a internat. De asemenea, membrii familiei asistentei au fost confirmaţi cu COVID şi trataţi la acelaşi spital din Balş, de unde au fost externaţi în aceeași zi în care femeia a murit.
Mihaela, în schimb, a avut o evoluţie a sănătăţii în continuă degradare. Colegii săi care o tratau în spital au observat pe radiologie că lucrurile nu merg bine şi au solicitat să i se facă o tomografie, la spitalul din Caracal, unde ulterior a şi rămas. Din păcate, femeia s-a stins la Caracal.
„În momentul de faţă toată lumea e distrusă, mai ales fetiţa (n.r. - fata asistentei are 16 ani), vă daţi seama. E cumplit“, a precizat managerul spitalului din Balş pentru adevarul.ro. O altă infirmieră din cadrul spitalului din Balş, a cărei situaţie clinică de asemenea s-a complicat, a fost transferată de la Balş la spitalul din Slatina, la Terapie Intensivă.
Ana Maria avea şi o boală autoimună
Şi Ana Maria Ciudar lucra zi de zi cu bolnavii COVID-19. Asistenta de la Ambulanţa Ineu a murit la o săptămână după ce a fost confirmată cu teribilul virus, ea având şi o boală autoimună.
“Săptămâna trecută, luni, a fost confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2, marţi a fost internată, dar evoluţia a fost nefavorabilă. Din păcate, ieri (luni - n.r.) a decedat. Colega noastră avea şi o boală autoimună”, a declarat Raveca Nicoară, directorul SAJ Arad. Ea a precizat că acesta este primul deces cauzat de noul coronavirus în cadrul SAJ Arad.
“În prezent, mai avem nouă angajaţi care sunt confirmaţi pozitiv. Este vorba de personal TESA, care s-a infectat de la IT-istul nostru, conform anchetei epidemiologice, dar şi de medici şi asistenţi ambulanţieri, adică personal operativ.
Toţi angajaţii noştri sunt echipaţi corespunzător, se protejează, astfel că e greu de spus, în cazul personalului operativ, dacă au contractat SARS-CoV-2 în timpul serviciului sau în afara programului de lucru”, a mai spus directorul SAJ Arad.
Flash news
- Top. 18 judeţe, aproape jumătate din total, au raportat peste 100 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseşte în Capitală, cu peste 620 de cazuri noi raportate. Topul judeţelor continuă cu Cluj (264), Timiş (225) şi Iaşi (201). Cu toate acestea, în Capitală, incidenţa cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile la mia de locuitori a scăzut marţi la 3,18, în condiţiile în care autorităţile raportaseră luni că cifra este de 3,51.
- Izolare. Pe teritoriul României, 26.534 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.540 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 59.271 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 52 de persoane.
- Plasmă. În ultimele 6 luni, 2.500 de români vindecaţi de COVID-19 au donat plasmă convalescentă care poate ajuta la vindecarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Cu toate acestea, suntem în continuare departe de cifrele privind donarea de plasmă din ţările europene, arată un raport publicat de Besmax Pharma Distribution SRL, compania farma care a donat statului român toate cele 18 echipamente de recoltare de plasmă disponibile în acest moment în centrele de transfuzie sanguină din România.
- Imunitate. Anticorpii contra noului coronavirus au intrat în declin rapid în cadrul populaţiei din Marea Britanie de-a lungul verii, arată un studiu publicat marţi, scrie hotnews.ro. Studiul sugerează că protecţia după infecţie nu e de lungă durată şi că imunitatea de grup scade în timp. Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că prevalenţa anticorpilor a scăzut de la circa 6% din populaţie, cât era pe la sfârşitul lunii iunie, la doar 4,4% în septembrie.
- Poluare. O expunere pe termen lung la aerul poluat poate antrena un risc crescut de a muri din cauza Covid-19 - cu o medie de aproximativ 15% în lume - potrivit unui studiu internaţional. Una dintre explicaţii o reprezintă faptul că poluarea afectează sistemul respirator, greu încercat şi în cazul contaminării cu noul coronavirus.