Au renunțat la viața de oraș pentru cea de la sat și au pus bazele unui afaceri de succes. „Ne-a stârnit interesul prin faptul că ...”

În urmă cu 12 ani, Romelia și Arpad Szabo au renunțat la viața de oraș și s-au mutat la țară, acolo unde au pus bazele unei afaceri de succes. Investiția de aproximativ 3.000 de euro a schimbat total viaţa familiei din Maramureș.

Afacerea de succes pornită de o familie din Maramureș / foto: Pexels
Afacerea de succes pornită de o familie din Maramureș / foto: Pexels

Din luna martie se lucrează în solariile familiei Szabo. Romelia și Arpad şi-au dorit să facă o schimbare ca să ducă un stil de viață sănătos, astfel că, în urmă cu 12 ani, au renunțat la viața de oraș și s-au mutat la țară, unde au început să cultive legume. Ulterior, a apărut şi dorinţa de a avea o viță de vie în solar.

Ne-a stârnit interesul prin faptul că la noi este o zonă în care primăvara îngheaţă, destul de des şi în solarii putem să avem o cultură controlată, în care nici bolile nu sunt aşa de frecvente”, a declarat Romelia Szabo, agricultor, potrivit observator.ro.

Au investit aproximativ 3.000 de euro

Investiția a fost de aproximativ 3.000 de euro, dar totul a meritat, căci în două, trei săptămâni, primii struguri din solar se coc deja. Viţa de vie crescută în aer liber mai are luni bune până să dea rod.

În solariile familiei cresc, protejate de grindină şi dăunători, peste 25 de soiuri de butași aduși din Ucraina și Republica Moldova. „Aici avem un soi Apieren, deci nu are sâmburi, Kismis Geliodor! Kismis Geliodor şi Kismis Veles! Deci, ăsta se poate face stafide. Nu are sâmburi, sunt boabe mici, foarte bun, dulci. Ăsta e alb, ăla e roz”, a spus la rândul său și Arpad Szabo, agricultor.

În străinătate, culturile de viță de vie crescute în spații protejate sunt la modă. În schimb, în România, cultivarea strugurilor în solarii este abia la început. Conform agricultorilor, această tehnologie ar crește producția chiar si de patru ori comparativ cu recoltele aflate în câmp. Anul trecut un kilogram de struguri crescut în solarii s-a vândut cu 20 de lei, iar anul acesta producătorii sunt de părere că preţul va creşte, mai ales că vorbim despre o cultură bio.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regalii în studenție jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cluj napoca jpg
1 fbhd webp
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu jpeg
cruce  Shutterstock jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net