Au scăpat de online, dar merg la şcoală cu căruţa sau pe jos
Nici nu ştii cum e mai bine! Fie să te chinui la şcoala online, fie să te lupţi cu nămeţii, frigul şi gropile, în fiecare dimineaţă, pe drumul spre unitatea şcolară aflată într-un alt sat. Ieri, 15 februarie, a fost prima zi în care unii dintre elevii din Filiaşi, un sat din judeţul Iaşi, au mers la şcoală cu microbuzul. Cei mai mulţi însă merg pe jos sau, în cel mai fericit caz, cu o căruţă.
Copiii din satul Filiaşi, comuna ieşeană Bălţaţi, au scăpat de orele online şi de dificultăţile pe care le întâmpinau când voiau să se conecteze la ore, dar au dat peste „realitatea din teren”, scrie adevarul.ro.Primăria Bălţaţi nu a trimis niciodată microbuzul după ei pentru că traseul este deja stabilit şi „nu poate fi modificat”, aşa cum spune primarul comunei. De-a lungul timpului, părinţii au fost cei care au fost nevoiţi să găsească soluţii. Astfel, copiii mai mici, din clasele I-IV, sunt duşi la şcoală cu căruţa, chiar de părinţii unuia dintre elevi. Pentru elevii din clasele V-VIII situaţia e şi mai grea: zi de zi, indiferent de vremea de afară, merg pe jos câţiva kilometri, cu ghiozdanele în spate, spre şcoală. Contactat de reporterul „Adevărul”, Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi, a spus la începutul săptămânii trecute că este exclus ca microbuzul să meargă în acel sat.
„Nu se poate pentru că microbuzul are programul foarte strict. Şcolile Podişu şi Valea Oilor sunt alipite la Şcoala Sârca. Programul microbuzului este cronometrat foarte strict. Dacă ne-am mai duce 2 km la Filiaşi, unde drumul nu e asfaltat, e pietruit şi merge mai greu, ar însemna să dăm peste cap programul. De comun acord cu părinţii, am stabilit ca un părinte să-şi asume răspunderea şi să-i aducă în fiecare zi la şcoală. Facem asta de ani de zile. Exclus să meargă microbuzul”, a spus săptămâna trecută primarul Vasile Aştefanei.
Microbuz doar pentru elevii din clasele V-VIII
La temperaturi cu minus, preşcolarii sunt îmbrăcaţi cât de bine se poate, iar căldura din microbuzul şcolar este înlocuită de pătura cu care sunt înveliţi în căruţă. Pentru elevii din clasele V-VIII drumul către şcoală pare a fi o adevărată luptă pentru supravieţuire. Părinţii elevilor stau cu teamă în fiecare zi. „Da, am doi copii. O fată în clasa a VIII-a şi un băiat în clasa a VI-a. Merg amândoi pe jos la şcoală. Se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 6:00. Nu numai că merg pe jos, dar sunt şi câini. Drumurile sunt pline de noroi. Ajung la şcoală murdari. Primăria ar trebui să se implice. E zăpadă, e frig. Nu-i normal. Îi aleargă câinii. Copiii vin la şcoală speriaţi”, spune Verginia Asaftei. Efectele nepăsării autorităţilor îşi pun amprenta şi asupra sănătăţii copiilor. Părinţii spun că cei mici se plâng de dureri de spate. „Permanent îmi spun că-i doar spatele. Mai ales fata din clasa a VIII-a. Are multe cărţi, multe caiete şi ce mai are ea nevoie acolo. Mereu îmi spune: «Mămică, mă doare spatele»”, a adăugat femeia.
Imposibilul a devenit posibil, dar doar parţial, după intervenţia reprezentanţilor ISJ Iaşi. Ieri, elevii din clasele V-VIII au fost duşi, pentru prima dată, cu microbuzul şcolar. Cei mai mici, din clasele I-IV, tot cu căruţa au ajuns la şcoală. „A venit microbuzul, dar pentru ăştia mari care merg la Valea Oilor. Pentru cei mici situaţia e aceeaşi”, ne-a spus Maria Câtea, mama unuia dintre elevi.