Avantaje şi dezavantaje ale salariului minim pe economie, în valoare de 3.000 de lei

Ministerul Muncii a pus capăt speculaţiilor despre salariul minim brut de 3.000 de lei şi a lansat în dezbatere publică proiectul. Documentul prezentat pe site-ul instituţiei prezintă avantajele măsurii, dar şi ce îi aşteaptă pe români după aplicarea ei. Astfel, vor creşte amenzile şi dările către stat, românii vor primi mai mulţi bani pentru muncă mai puţină.

image

Proiectul Ministerului Muncii pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată arată că acesta va creşte de la 1 ianuarie cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022. 

Cât lucrează românul, în medie, pe lună

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167.333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, scrie news.ro.

În anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor”, transmite Ministerul Muncii.

Avantajele creşterii salariului minim brut

Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru, susţine ministerul în pledoaria pentru creşterea salariului minim. 

Alt efect pozitiv va fi asupra nivelului de salarizare în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă. Cu salarii mai mari, munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi.

Potrivit Ministerului Muncii, prin creşterea salariului minim brut, se va majorarea contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006)

Efecte pentru contribuabili

Guvernanţii îşi freacă deja mâinile că prin creşterea salariului minim brut vor ajunge mai mulţi bani la buget. Cum? 

Prin creşterea salariului minim brut se va modifica baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală;  

Se va majora plafonul în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate;  

Se majorează normele de venit pentru veniturile din activităţi independente;  

Creşte punctul de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim.  

Proiectul rămâne în transparenţă decizională până în 26 noiembrie. Dar, pentru că deja patronatele şi sindicatele au ridicat mai multe amendamente, săptămâna viitoare va avea loc o rundă de negocieri între guvern, sindicate şi patronate, în urma cărora ar putea apărea modificări ale acestui proiect.

Potrivit Ministerului Muncii, 856.830 de salariaţi beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariaţi activi - 5.265.252. De majorarea salariului de bază minim la 3.000 de lei în 2023 vor beneficia un număr record de salariaţi, 2.181.134 de lucrători. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
caine covid carantina china foto twitter jpg
infidelitate 0 jpeg
Capture PNG
alcool jpg
image
image
image
image
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg