Avertisment dur pentru români! Guvernul ar putea îngheța salariile bugetarilor

Guvernatorul Mugur Isărescu vine cu un avertisment dur pentru români! Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate, în condițiile în care datoria țării noastre deja a ajuns la 50% din PIB.

Datoria țării a ajuns deja la peste 50% din PIB
Datoria țării a ajuns deja la peste 50% din PIB

Datoria publică deja a ajuns la pragul de 52% din Produsul Intern Brut al țării noastre, lucru ce poate însemna înghețarea salariilor bugetarilor. În Legea responsabilității fiscal-bugetare este menționat faptul că în cazul în care datoria publică trece de pragul de 50%, autoritățile vor fi nevoite să adopte cât mai repede un plan de limitare a cheltuielilor bugetare, cât și pentru înghețarea salariilor angajaților din aparatul bugetar.

În cursul zilei de miercuri, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că un grad de îndatorare ce trece de 50% din PIB va însemna înghețarea salariilor bugetarilor. Mai mult decât atât, autoritățile europene se așteaptă ca gradul de îndatorare să crească și în 2025.

Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate

Și Comisia Europeană a vorbit despre problemele fiscale din țara noastră. În raportul publicat de aceștia în cursul zilei de miercuri, experții UE menționează există riscul ca în cursul anului 2025, chiar după alegerile din țara noastră, datoria publică a țării noastre ar putea urca până la pragul de 54% din Produsul Intern Brut.

În Legea responsabilității fiscale este prevăzut pragul critic de 55% din Produsul Intern Brut, iar în situația în care datoria publică a țării noastre va depăși această valoare, Guvernul va deveni obligat să înghețe cheltuielile cu pensiile din sistemul public, cât și cheltuielile cu asistența socială. De asemenea, pe lângă aceste măsuri, pot fi înghețate și salariile bugetarilor.

Guvernatorul Băncii Naționale Române a fost întrebat dacă consideră că este necesar să fie luate măsuri, în contextul în care datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB. „Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua”, a explicat acesta, în cadrul unei conferințe de presă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net