Avertisment MApN de Fake News, despre sistemele aeriene care s-ar îndrepta spre Republica Moldova! „Scopul este de a panica populația”

Ultima actualizare:

Ministerul Apărării reclamă propagarea unui fake news în legătură cu sistemele de apărare antiaeriană româneşti care s-ar îndrepta către Republica Moldova, scrie Observatornews.ro. 

MApN: Sistemele antirachetă nu se îndreaptă spre granița cu Republica Moldova Foto: inforadar
MApN: Sistemele antirachetă nu se îndreaptă spre granița cu Republica Moldova Foto: inforadar

Instituţia recomandă verificarea din surse oficiale a oricăror informaţii panicarde şi senzaţionale. Şi unele canale de telegram din Rusia susţin că informaţiile unt false, deşi acest fake news a pornit chiar de la un blogger militar rus. 

”Semnalăm apariţia în mediul online a unei ştiri false cu privire la o aşa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars şi Gepard din dotarea unor unităţi militare româneşti, a fost realizat la sfârşitul lunii noiembrie 2022, în centrul oraşului Alba Iulia, cu ocazia antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a precizat, ulterior, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că, în mod fals, ”cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept «mutarea sistemelor de apărare antiaeriană româneşti către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineaţă»”, mai arată ministerul.

Ministerul apreciază că există şi o parte pozitivă şi încurajatoare a acestei situaţii, ,,mulţi dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect şi locaţia reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informaţii false”. ”Dacă sesizaţi şi alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteţi aici. Vom face verificările cu maximă operativitate şi vom reveni cu explicaţii”, au mai transmis oficialii MApN.

Cum s-a ajuns la fake news

Şi ruşii susţin că informaţiile privind "relocarea recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană către frontiera cu Republica Moldova" sunt false. Bloggerul militar rus Vladislav Pozdnyakov, acuzat în mai multe rânduri că răspândeşte fake news, a postat un videoclip de arhivă, cu parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia, susţinând că imaginile sunt recente. Ulterior, informaţiile au fost preluate şi de bloggerul ucrainean Anatoly Shariy.

Inclusiv proeminentul blogger militar rus cunoscut pe Telegram sub numele de Ryba a preluat informațiile false citându-l pe Anatoly Shariy, apoi a revenit cu un update spunând că filmarea este una veche.

În realitate, aşa cum a precizat MApN, materialul video a fost realizat la sfârşitul lunii noiembrie 2022, în centrul oraşului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
case sat romania shutterstock jpg
fb jpg
cozi germania lindt dubai jpg
femei cu crucea in frunte obicei jpg
penthouse new york jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM (1) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net