Avertizare meteo de vreme extremă! Ploile vor mătura mai multe zone ale României

Meteorologii de la ANM au emis, miercuri, o avertizare meteo Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, care vizează 14 județe ale țării.

ANM anunță ploi în mai multe județe / foto: Pixabay
ANM anunță ploi în mai multe județe / foto: Pixabay

Codul galben, emis astăzi de ANM, este valabil în intervalul 24 mai, ora 12:00, 24 mai, ora 23:00. Concret, în intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...60 km/h), vijelii și grindină.

Totodată, ANM transmite că, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Meteorolog ANM despre instabilitate atmosferică: „Este vornba de o masă de aer cald”

Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat ieri, la Antena 3, de ce vremea este în această perioadă atât de capricioasă în toată țara:

„Este vorba despre o masă de aer cald, de data aceasta, dar cu un potențial foarte mare de instabilitate atmosferică, acest lucru însemnând că mai ales după-amiaza și seara avem fenomene specifice, respectiv averse ce capătă și aspect torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat chiar căderi de grindină.”

„Miercuri și joi vorbim de averse torențiale. În consecință, vom mai avea și cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp 20-25-30l pe metrul pătrat, însă acestea se vor semnala atât astăzi, cât și mâine doar pe arii restrânse.

Ne așteptăm ca la mijlocul săptămânii aria acestora să fie în extindere și cumva în intensificare, în condițiile în care vorbeam de o masă de aer cald și temperaturi maxime ce mai ating valori de 27-28 grade masă de aer care se va menține de altfel până la finalul săptămânii și în Capitală.

Bineînțeles, ne regăsim sub influența aceleiași mase de aer, astfel încât temperaturi maxime destul de ridicate 25-26-27 grade, dar și condițiile unor fenomene specifice instabilității atmosferice de după-amiază, cum de altfel așteptăm și un următorul scurt interval de timp", mai a declarat meteorologul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net