Avram Iancu, 1.100 km în 35 de zile
S-a lansat la apă plin de încredere. A dârdâit şi a intrat în şoc hipotermic. A tras la mal şi a fost primit în urale de toţi europenii. S-a prins în horă cu ai lui pe pământ străin şi a căpătat puteri pentru a merge mai departe. Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care înoată în Dunăre de la izvoare la vărsare, se apropie de jumătatea misiunii sale.
1.100 de kilometri în 35 de zile, în condiţii meteo dificile. Nu-i deloc rău pentru un bibliotecar. Avram Iancu (41 de ani), care şi-a propus să străbată Dunărea de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră (2.860 km), coboară uşor pe fluviu în patria vecină, Ungaria.
A trecut de Gyor şi, la ora la care citiţi aceste rânduri, se apropie de Komarom. Pe 20 august vrea să fie la Sulina, punctul terminus al aventurii sale.Toată aventura sa, pornită dintr-o iubire nemărginită faţă de locurile natale, poate fi urmărită pe internet. Când are condiţii meteo perfecte, românul înoată câte zece ore pe zi.
Când vremea se strică, trage la mal să-şi refacă forţele. Oriunde s-ar opri e întâmpinat de compatrioţi sau de localnici care au aflat din presă de aventura sa. E fotografiat, intervievat, strâns în braţe şi pupat ca un salvator. Dă autografe şi se prinde în horă cu cei care îl încurajează de pe mal. Din dragoste pentru ţara natală poartă drapelul României pe unde se duce.
Pe măsură ce avansează pe Dunăre spre România, se lasă fotografiat la fiecare bornă care are ceva însemnătate pentru această ţară. Borna 1859 – „Un singur domnitor, o singură ţară”, a scris pe Facebook, făcând trimitere la Alexandru Ioan Cuza. Borna 1824 – „A trecut mult de când un Crăişor ni s-a născut”. Nu, nu e mult de atunci. Are doar 41 de ani, îl cheamă Avram Iancu şi înoată pentru a-şi face ţara cunoscută.
O timişoreancă a traversat Bosforul înot
Temerară! Alexandra Mazilu (30 de ani) a înotat în strâmtoarea Bosfor, care leagă partea europeană a Turciei de Anatolia, unde începe Asia. Comitetul Olimpic din Turcia organizează, o dată pe an, “Bosphorus Cross Continental Swimming Race”, iar traficul naval prin aglomerata strâmtoare este închis în ziua respectivă. Se pun la bătaie 2.400 de locuri, jumătate pentru turci, cealaltă jumătate pentru străini, iar taxa de înscriere este 100 de euro. Alexandra, care e programator software la o companie din Timişoara, a fost unul dintre cei 15 români care au participat, în 2017, la competiţie, scrie adevarul.ro.
Tânăra a reuşit să termine cursa într-o oră şi 43 de minute. “A existat şi un clasament general, bărbaţi şi femei, apoi unul pe categorii de vârstă, de la 14 la 70 de ani. Cel mai în vârstă concurent avea 87 de ani. Există şi un timp-limită în care trebuie efectuată traversarea: două ore”, povesteşte ea.
Timişoreanca a participat la două expediţii în Himalaya, iar în august va urca pe cel mai înalt vulcan din Asia, Damavand (5.671 de metri), din Iran.