Azi e Ignatul. De ce trebuie să vezi sânge pe 20 decembrie

Ultima actualizare:

    Tradiția populară spune că vederea sângelui de Ignat ferește de boli tot anul
Tradiția populară spune că vederea sângelui de Ignat ferește de boli tot anul

Tăiatul porcului sau Ignatul este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și poate cea mai sângeroasă a anului. Se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie iar tradițiile în care sângele este elementul central sunt la mare preț

Tradiții și obiceiuri de Ignat

În tradițiile păgâne, de Ignat se tăiau animale, de preferință porci sau găini. Treptat, porcul și sângele lui, simboluri ale norocului, belșugului și fertilității au devenit emblema sărbătorii.

  • Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. 
  • Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.
  • Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli
  • Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. 
  • În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Mai mult, locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate. Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi'. 
  • După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. 
  • Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă. 
  • Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice. 
  • Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor şi în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefic
  • Porcii se taie dimineața, în multe zone, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit.
  • În alte zone, tradițiile cer ca înainte de a începe sacrificiul, porcul să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte şi pe spate, zicându-se: În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!
  • Cele mai căutate bucăți din porcul sacrificat sunt capul și picioarele porcului, folosite la piftii sau răcituri. Pe vremuri, despre acest preparat se spunea că asigură sporul și sănătatea, atât a oamenilor cât și a animalelor din gospodărie. Se împărțea chiar ca și pomană pentru cei morți
  • În toată agitația, cei mai fericiţi sunt copiii, căci este obiceiul în multe locuri ca ei să fie urcaţi pe porcul pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul.
  • Pe vremuri, copiii se băteau pe bășica porcului, din care încropeau o minge
  • În unele gospodării, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor.
  • Când vii cu porcul tăiat în casă, trebuie adusă mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.
  • Poți să lucrezi în ziua de Ignat doar dacă înfăptuiești un sacrificiu prin tăiatul porcului.
  • Potrivit tradițiilor vechi, dacă porcul sacrificat este negru, trebuie pusă o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. Dupa ce meiul se usucă, acesta se macină și se afumă cu el copiii ca să scape de guturai.

Tradiții de Ignat despre vreme

Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, trebuie să-i verifici splina. Grosimea acestui organ prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Când splina este groasă de la un capăt la altul, iarna va fi grea de la început până la sfârșit. Dacă ea este groasă doar în anumite părți, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc. Tot în zona rurală există și obiceiul ca primăvara, să fie semănat porumbul în aceeași zi din săptămână în care a picat Ignatul, iar dacă se aruncă în locul respective și semințe de dovleac, rodul va fi bogat.

Cum au apărut tradițiile de Ignat?

Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia este considerat unul dintre marii martiri creștini. El ar fi fost pruncul luat în brațe de Isus Hristos și dat ca exemplu de smerenie ucenicilor. Pentru că nu a lepădat credința în Isus Hristos, a fost aruncat în arenă și sfâșiat de lei, în timpul domniei împăratului roman Traian. O parte dintre moaștele sale se află la trei lăcașuri de cult românești: la Galați, la Tismana și la Schitul Darvari din București. Peste această sărbătoare creștină s-a suprapus un cult precreștin, despre care specialiștii spun că este dedicat dedicat sacrificiului, belșugului și focului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net