Băile Herculane, fără spirala yoghinilor în acest an?
Industria turismului e lovită din plin de COVID – 19! Băile Herculane (Caraş - Severin), oraş care trăieşte exclusiv din turism, se pregăteşte de o criză majoră. După ultimele măsuri luate la nivel naţional, hotelurile, restaurantele şi cafenelele din staţiune vor fi închise. Nici elevii Şcolii de yoga MISA nu vor mai ajunge pentru faimoasa spirală anuală.
Bătăi de cap pentru proprietarii de pensiuni din Băile Herculane! Turiştii au fost trimişi acasă, iar localnicii sunt nevoiţi să se descurce din rezervele pe care le mai au. “Turişti au fost, dar acum s-a cam golit staţiunea. Va fi greu, fiindcă noi nu avem alte investiţii şi depindem foarte mult de această industrie a turismului”, spune Cristian Miclău, edilul din Băile Herculane. Pe lângă hotelieri, nici proprietarii de pensiuni nu o duc mai bine. “Am închis pensiunea de câteva zile. I-am anunţat pe toţi turiştii care au avut rezervări că trebuie să le anulăm. Unii ne-au sunat şi ne-au spus că nu mai vin. Nu ştiu ce o să facem şi din ce o să trăim. La noi iarna e pustiu, abia aşteptam să vină primăvara şi să vină turiştii. A venit primăvara, dar e tot pustiu”, se lamentează unul dintre cei mai vechi proprietari de pensiuni din staţiune.
Inclusiv întâlnirea yoghinilor de la MISA, care aducea în staţiune mii de adepţi în luna aprilie, are şanse mari să fie anulată. Reprezentanţii organizaţiei susţin că până în momentul de faţă nu s-a luat o decizie fermă, dar ei nu pot decât să respecte legea şi să se conformeze noilor ordine. “În condiţiile actualei situaţii din România, Şcoala de yoga MISA se conformează deciziilor luate de autorităţi şi ia toate măsurile necesare pentru a preveni şi pentru a evita răspândirea virusului. Toate activităţile şcolii care desfăşurau fizic, în săli sau în aer liber, au fost suspendate de la 15 martie. Cursurile continuă, dar se desfăşoară exclusiv online”, anunţă Biroul de Presă MISA. “În acest moment, toate pregătirile pentru tradiţionala tabără internaţională de la Herculane sunt în stand-by. În funcţie de evoluţia situaţiei şi de deciziile autorităţilor, ne vom adapta la momentul respectiv”, se mai arată în comunicat. Primarul din Herculane spune că în localitate există o singură fabrică, pentru îmbutelierea apei minerale, însă acolo mai lucrează câteva zeci de persoane.
Castelul Corvinilor, închis pe o perioadă nedeterminată
Pandemia afectează şi economia oraşului Hunedoara. Castelul Corvinilor reprezintă una dintre principalele surse de venit pentru bugetul local, dar şi pentru localnicii care au înfiinţat afaceri în jurul lui. Astfel, în 2019, 400.000 de turişti au vizitat monumentul istoric, iar suma obţinută de municipalitate a fost de opt milioane de lei. Speranţele au început să se năruiască după pericolul reprezentat de coronavirus. De pe12 martie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis să închidă Muzeul Castelul Corvinilor pe o perioadă nedeterminată. La o săptămână după luarea acestei măsuri, străzile şi parcarea din vecinătatea monumentului istoric, altădată pline cu maşini, sunt pustii.