Băile termale antice: romanii le-au inventat, românii le-au abandonat!

Ultima actualizare:

Stațiunile cu băi termale sunt o veritabilă binecuvântare pentru infrastructura unui stat. A unui stat responsabil, bineînțeles.

Băile Herculane se mai numește și „stațiunea ruinelor”
Băile Herculane se mai numește și „stațiunea ruinelor”

Dacă, în antichitate, coloniștii romani au înțeles și au exploatat această resursă, mii de ani mai târziu, lucrurile par să fi degenerat, din considerente greu de înțeles și de acceptat.

Mai bine zis, băile termale din România au fost „înființate de romani și ruinate de contemporani”!, cum au constatat juraliștii Adevărul.

Romanii au dezvoltat stațiuni, pe drumul imperial

O constatare tristă, bineînțeles, realizată în zonele turstice Băile Herculane, Aquae Călan sau Geoagiu Băi.

Trei stațiuni cu ape termale au fost înființate de romani pe actualul teritoriul al României, după războaiele de cucerire a Daciei de la începutul secolului al doilea.

Citește și: Aici te bălăcești când e frig afară și te tratezi cu ape vindecătoare!

Anticele Therme Herculi (actuala Băile Herculane), Aquae (Călan Băi) și Germisara (Geoagiu Băi) se aflau pe unul din drumurile imperiale ale provinciei intrate sub ocupație romană.

În secolul al XIX-lea, stațiunea Băile Herculane a devenit o destinație căutată de călători din întreaga Europă. Aici există izvoare termale sulfuroase, iodate, bromurate şi termominerale, unele cu o temperatură de până la 53 de grade.

Despre situația dezastruoasă din Băile Herculane au curs râuri de cerneală. Autoritățile s-au întrecut în promisiuni și proiecte de restaurare și relansare a stațiunii, care mai de care mai fanteziste.

Herculane, stațiunea emblematică, gata să se prăbușească

În cele din urmă, cu nici un proiect nu s-a concretizat, cu excepția unor intervenții modeste, din partea unor entități voluntare, din zona civică, monumentele au constinuat să se prăbușească.

De aceea, Băile Herculane se mai numește, neoficial, „stațiunea ruinelor”.

Multe dintre ele au fost lăsate în paragină după 1990, iar acum unele au ajuns să fie un pericol pentru turiști”, a spus o localnică pentru Adevărul.

Citește și: Băile Herculane, fără spirala yoghinilor în acest an?

La Geoagiu Băi, aflată în vecinătatea oraşului Geoagiu, județul Hunedoara, se află ruinele Germisarei, complexul termal antic, în jurul căruia s-a dezvoltat în secolul XX staţiunea. Bazinul antic este mai puțin popular între atracțiile stațiunii, din care fac parte cascada termală Clocota și ștrandul.

Ruinele băilor antice Aquae pot fi văzute în apropiere de Călan, pe malul Streiului, la poalele carierei din care dacii au extras calcarul necesar construcţiei cetăţilor din Munţii Orăştiei.

În prezent, cei care ajung la băile Călan mai pot vedea bazinul roman săpat în stâncă şi alimentat de trei izvoare termale. 

Citește și: Staţiunile de vis ale părinţilor noştri. Locurile de vacanţă din România, în comunism

În acea apă nu se poate scălda decât cineva care nu se gândește la sănătate, locul fiind poluat și neîngrijit. Apa este acoperită de un strat gros de alge verzi, urât mirositoare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net