Pensii mai mari pentru milioane de români. Cine va primi bani în plus

Ultima actualizare:

Aproape 8 milioane de persoane vor avea mai mulți bani la pensie. Este vorba despre pensiile private. În România, toți românii cu vârsta de până în 35 de ani care se angajează pentru prima dată sunt obligați să cotizeze cu 3,75% din salariu către un fond de pensii administrat privat. În total, sunt șapte administratori care gestionează câte un fond.

Valoarea conturilor deținute de participanții la pilonul II de pensii a crescut Foto: Pixabay.com
Valoarea conturilor deținute de participanții la pilonul II de pensii a crescut Foto: Pixabay.com

Cât valorează conturile celor 8,6 milioane de români

Potrivit unor date analizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) a atins 28,3 lei în 20 aprilie, cu aproape 5% mai mult decât la începutul anului. Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) este indicatorul care arată cât valorează conturile celor aproape 8 milioane de români care cotizează obligatoriu în sistemul de pensii administrate privat, scrie capital.ro.

Astfel, valoarea conturilor deținute de participanții la pilonul II pensii a crescut, în medie cu 5%. Precizăm că suma deținută se calculează prin înmulțirea numărului de unități de fond din portofoliul fiecăruia cu VUAN dintr-un anumit moment.

Vor fi mai mulți bani la pensie

Potrivit datelor ASF, față de 20 aprilie 2022, creșterea este de aproximativ 4,5%. Mai mult, creșterea este un semn foarte bun, în condițiile în care 2022 a fost primul an cu randamente negative din istoria sistemului de pensii private. Cel mai de jos nivel a fost atins în toamna anului trecut, cu o scădere de circa 10%.

Toți românii cu vârsta de până în 35 de ani care se angajează pentru prima dată sunt obligați să cotizeze cu 3,75% din salariu către un fond de pensii administrat privat. Cu toate acestea, nu toți știu la ce fond cotizează, pentru că doar puțini dintre aceștia au optat pentru un anumit administrator, majoritatea fiind repartizați aleatoriu. Românii care nu știu la ce fond sunt înscriși pot afla completând un formular online pus la dispoziție de ASF.

Administratori care gestionează câte un fond de pensii private

Pensiile administrate privat, Pilonul II sau „pensiile private obligatorii” se caracterizează prin direcţionarea unei cote din salariu, plătită obligatoriu lunar, către fonduri de pensii administrate privat. Practic, în fiecare lună, atunci când îți primești salariul, un procent de 3,75% din venitul salarial brut se direcționează către pensia administrată privat.

În România există 7 administratori care gestionează câte un fond de pensii private. NN este administratorul care gestionează fondul de investiții cu cei mai mulți cotizanți din România, ajungând la un număr de peste 2 milioane de români. Al doilea administrator este Allianz Țiriac, care administrează fondul de pensii AZT Viitorul tău, cu un număr de 1,6 milioane de români, potrivit studiifinanciare.ro.

Compania Metropolitan Life administrează fondul de pensii cu același nume (1,09 milion de români), fiind urmați de Aegon, care administrează fondul Vital, care însumează un număr de aproximativ 1 milion de persoane. Restul românilor angajați contribuie la fondurile de pensii Aripi, administrat de Generali, fondul de pensii BCR, administrat de BCR și fondul de pensii BRD, administrat de BRD Pensii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net