Se modifică legea pensiilor private! Ce categorie de români e vizată de reglementări

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să modifice legea pensiilor private facultative, iar acest lucru îi privește direct pe românii de 60 de ani și trecuți de această vârstă. 

image

Autoritățile încearcă să-i determine pe administratorii fondurilor să-şi informeze cotizanţii asupra posibilităţii retragerii banilor când împlinesc vârsta de 60 de ani. Motivul? Aproape 20.000 de români care îşi puteau retrage banii de la Pilonul III nu au mai făcut-o, dar nici nu au mai cotizat. 

Măsura se impune a fi luată având în vedere că 65% dintre persoanele de peste 60 de ani care deţin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunţat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul, relevă o analiză a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), scrie Adevărul.  Este vorba de aproape 20.000 de oameni care, cel mai probabil, au uitat că au aceste conturi oferite în general de angajatori, ca beneficiu suplimentar, nu la cererea directă a cotizanţilor. 

Oamenii au uitat că-și pot retrage banii 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vrea să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienţilor şi prevederea legală care arată că „participantul care a împlinit vârsta de 60 de  ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, arată un proiect de modificare a normei 19/2021.    

În nota de fundamentare, Autoritatea explică faptul că a luat această decizie pentru că majoritatea cotizanţilor de peste 60 de ani nu au cerut sumele din conturi, dar nici nu mai cotizează.     

Conform datelor consultate de Economica, în sistemul de pensii private facultative sunt înscrişi circa 30.000 de oameni cu vârsta peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că 19.500 (adică 65%) sunt cei care nici nu mai cotizează, nici nu au retras sumele deşi aveau acest drept. În acest moment, nu este clar ce se întâmplă cu aceste persoane, însă principala posibilă explicaţie este că pur şi simplu au uitat că au acest produs, deşi administratorii trimit anual scrisori de informare în acest sens.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net