Bărbat din Hunedoara, găsit carbonizat în propria casă după un incendiu devastator
Incendiile fac ravagii în România și din ce în ce mai mulți români pier în flăcări. Ultimul caz s-a înregistrat în localitatea Lupeni din Hunedoara, unde un bărbat de 65 de ani a fost găsit carbonizat în propria locuință după ce focul I-a cuprins casa
Pompierii au fost solicitați de vecini și au intervenit cu două autospeciale de stingere, o autoscară mecanică si un echipaj SMURD. În momentul sosirii pompierilor, ardea mocnit mobilierul dintr-o încăpere, cu foarte multă degajare de fum.
Dupa ce au stins focul salvatorii au gasit în locuință trupul unui bărbat de 65 de ani, carbonizat. Potrivit opinitimisoarei.ro, din primele cercetări ale reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, se pare ca focul a pornit de la o soba.
Pompierii s-au luptat cu 596 de incendii
În ultimele trei zile, la nivel național, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la 596 de incendii, peste 72% din totalul acestora având drept cauză arderi necontrolate. Cel mai mare incendiu de vegetație uscată a avut loc duminică, între localitățile Vitănești și Văceni, în apropierea DN 6. Aur ars peste 50 de ha de miriște și pădure. Din cauza fumului dens, care s-a degajat și pe suprafața carosabilă, traficul rutier a fost temporar blocat.
Sfaturi de la pompieri pentru a evita să-ți ia foc casa
-Nu folosi niciodată motorina, benzina, naftalina sau alte material inflamabile în interiorul locuinţei.
-Carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fără a se depăşi cantitatea de 25 l.
-Nu fuma niciodată în apropierea lichidelor inflamabile.
-Nu aşeza buteliile de gaze în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare.
-Nu folosi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.
-Nu încălzi buteliile cu flacără şi nu le folosi în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată.
-Se interzice mutarea gazului din butelii în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.
-Asigură-te că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. Tăie crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum.
-Pune materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigură izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.
-Folosește doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectă întocmai instrucţiunile producătorului.
-Depozitează cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.
-Stinge întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.
-Păstrează chibriturile şi brichetele departe de copii, şi, dacă este posibil, închise.
-Nu aşeza lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile.
-Înainte de a părăsi o încăpere, stinge toate lumânările.
-Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu/explozie, cum sunt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri sau spaţii în care se simte miros de gaz şi altele asemenea.
-Se interzice folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/ conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun.
-Arderea resturilor menajere se face doar la distanţe corespunzătoare de locuinţe şi anexe gospodăreşti, asigurându-se supravegherea pe tot parcursul acesteia. Înainte de a părăsi locul de ardere, se stinge cu apă.
-Nu fuma în pat sau când ești obosit ori ai luat medicamente.
-Nu lăsa ţigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umple cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de le arunca.
-Utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
-Suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor receptori.
-Nesupravegherea aparatelor electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea.
-Folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
-Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător de incendiu sau a unei pături de incendiu
-Un incendiu de grăsimi NU se stinge cu apă; recipientul în care s-a produs incendiul se acoperă cu un capac sau cu o cârpă umedă.
-Curăţă periodic spaţiile de depozitare din locuinţă.
-Nu păstra ziare şi reviste vechi care, în caz de incendiu ar putea contribui la producerea unei cantităţi ridicate de căldură şi fum.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!